Čović vjeruje da će stranke HNS-a sudjelovati na izborima

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović gostovao je u srijedu navečer na televiziji OBN u emisiji “U fokusu”. Govorio je između ostaloga i o izmjenama Izbornog zakona i o prijedlogu HDZ-a na koji su predstavnici Kluba Bošnjaka u Domu naroda danas uložili vitalni nacionalni interes.

“Minimalistički prijedlog”

Na pitanje zašto prijedlog HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona nije prvo poslan u Zastupnički dom ili na razmatranje u Međuresornu radnu skupinu, Čović je naglasio kako ona od formiranja nije uradila ništa. “Što je razmatrala Međuresorna radna skupina? Jesu li bilo šta razmatrali? Mi smo to mogli predati, pokrenuti, ali ta se skupina nikada nije sastajala. Nijedna sjednica te skupine nije održana po poslovniku.” Nakon toga, osvrnuo se i na izjave iz Delegacije EU-a i američkog veleposlanstva u kojima se tvrdi da prijedlog HDZ-a nije u skladu s pravnim standardima.

“Široko su postavljeni pravni standardi. Sve što smo radili, nastojali smo pratiti standarde. Tu je također uvijek bila Venecijanska komisija koja je predlagala rješenja. Naš prijedlog uopće nije maksimalistički. To je minimalizam. Druga krajnost. Ovo je minimum što se može tražiti”, pojasnio je Čović.

“Zašto ne bismo sudjelovali na izborima?”

Dužnosnici HDZ-a govorili su o mogućnosti blokade ili bojkota izbora u listopadu 2022., podsjeća avaz.ba, pa dodaje kako je Čović tijekom gostovanja na OBN-u rekao kako je sasvim moguće da će izbori biti održani po zakonu koji je trenutno na snazi. “Je li ovu državu vode američki veleposlanik ili Europska unija? Ne bude li se ništa promijenilo, pa to je taj zakon, imamo ono što imamo, što je ostalo. Vjerujem da će stranke HNS-a sudjelovati na izborima ukoliko i ne budu usvojene izmjene Izbornog zakona. To mora odrediti HNS, a ne Dragan Čović.”

Čović je nastavio: “Nikada niste čuli da sam ja izgovorio blokada ili bojkot, najvjerojatnije ćemo sudjelovati na izborima. Mi smo od jedne zemlje koja je predala zahtjev [za kandidatski status s ciljem ulaska u EU] došli na samo začelje, nema nas nigdje u tom procesu. Da nas još uvijek netko uvjerava kako Hrvate može predstavljati netko tko ne može otići ni u jedno mjesto gdje žive Hrvati… Nema cijene koju nisam spreman platiti za ovu domovinu da ona preživi kao europska država, ne onakva kakvu bi Bakir želio, nego kao moderna europska država. Za sreću moje djece, mojih prijatelja…”

Upitan o tome šta se može očekivati u slučaju da spomenuti prijedlog na sjednici zakazanoj za srijedu ne dobije podršku, te da li će se ići u bojkot izbora, Čolak navodi kako njegova stranka to ni do sada nije o tome nikada govorila.

I izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak, HDZ, izjavio je u srijedu u razgovoru za N1 da njegova stranka ni do sada nije nikada govorila o bojkotu izbora.

 

avaz.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori