SANDU: Napadi u Pridnjestrovlju pokušaj eskaliranja napetosti

Vrijeme:1 min, 7 sec

Moldavska predsjednica Maia Sandu upozorila je u utorak da je niz napada u proruskoj separatističkoj regiji Pridnjestrovlju pokušaj eskaliranja napetosti i za nasilje je okrivila “proratne frakcije” na tom području.

Sandu je na konferenciji za novinare nakon hitno sazvanog sastanka Vijeća za sigurnost rekla da ne planira razgovarati s Kremljom o incidentima u zadnja 24 sata uključivo napadu na ministarstvo unutarnjih poslova Pridnjestrovlja i uništenju dva radijska jarbola koji su emitirali ruski radio.

Pozvala je na “mir” i najavila mjere za jačanje sigurnosti u zemlji.

“Riječ je o pokušaju podizanja napetosti… Pozivamo sugrađane da ostanu mirni i da se osjećaju sigurnima”, rekla je.

Proeuropska predsjednica rekla je također da će pojačati ophodnje na granici i kontrole u prometu, ponajprije duž rijeke Dnjestar koja razdvaja Moldaviju od Pridnjestrovlja.

Pozvala je i na podizanje pripravnosti sigurnosnih snaga.

“Moldavija odlučno osuđuje svaki pokušaj destabilizacije situacije”, naglasila je.

Niz eksplozija dogodio se u ponedjeljak i utorak u Pridnjestrovlju, regiji koja se odcijepila od Moldavije ratom 1992. godine. Od tada su na tom području raspoređeni ruski vojnici.

Dvije detonacije oštetile su u utorak radijski toranj, a u ponedjeljak je u Tiraspolju, središtu Pridnjestrovlja, minobacačem napadnuta službena zgrada.

U tim incidentima nije bilo žrtava, no jača strah od prelijevanja sukoba iz Ukrajine. Kijev je u utorak optužio Moskvu da želi destabilizirati Pridnjestrovlje.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)