U PRIPREMI OPERACIJA TERMOSTAT Italija iz “etičkih razloga” mora uskoro prestati kupovati ruski plin

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

Italija iz etičkih razloga mora “uskoro” prestati kupovati ruski plin, čije prihode Rusija koristi za financiranje rata u Ukrajini, ocijenio je ministar za ekološku tranziciju Roberto Cingolani u razgovoru objavljenom danas.

 

“Po mom mišljenju uskoro bismo iz etičkih razloga morali prestati kupovati ruski plin”, rekao je za dnevnik La Stampu.

Ministar trenutačno boravi u dvodnevnom posjetu Angoli i Kongu s ministrom vanjskih poslova Luigijem Di Maijem kako bi zaključili nove ugovore o opskrbi i tako smanjili talijansku ovisnost o ruskom plinu, koji pokriva 45 posto potreba za plinom u zemlji.

“Velikom brzinom diverzificiramo izvore”

“Trenutačno velikom brzinom diverzificiramo naše izvore” opskrbe, istaknuo je. “Jasno je da je čitava Europa veoma ovisna o Rusiji u nabavci plina i to je bila ozbiljna geopolitička pogreška u zadnjih dvadeset godina.”

“To se ne može riješiti u mjesec dana. No to je u stanovitom smislu puno novca, za energente dajemo Rusiji gotovo milijardu eura na dan i jasno vam je da neizravno financiramo rat”, istaknuo je.

Italiji će trebati 18 mjeseci za skidanje s ruskog plina

Ministar predviđa da će Italija za 18 mjeseci moći bez ruskog plina. Ranije je bio ocijenio da poluotoku za to treba “između 24 i 30 mjeseci”.

“Do polovice iduće godine počinjemo biti potpuno neovisni”, istaknuo je. Italija je među najvećim potrošačima plina u Europi koji je s 42 posto zastupljen u njezinoj potrošnji energenata, a 95 posto količine uvozi.

“Operacija termostat”

Italija je pokrenula diplomatsku ofenzivu u Africi kako bi se riješila ovisnosti o ruskom plinu: u Alžiru i u Egiptu prije Uskrsa, ovog tjedna u Kongu i u Angoli, a u svibnju u Mozambiku.

Vlada usto radi na pripremi “operacije termostat” u okviru koje će smanjiti grijanje u školama i u uredima za jedan stupanj te donijeti sličnu mjeru na ljeto što se tiče klimatizacije.

To pravilo koje će vrijediti i za kućanstva i za privatne tvrtke donijet će uštedu od 4 milijarde prostornih metara plina ili oko 14 posto plina koji uvozi iz Rusije, piše La Stampa.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)