UKORAK S VREMENOM: Napretkova Uskrsna čestitka

Vrijeme:3 min, 7 sec

 

Draga kršćanska braćo i sestre, dragi akademici i napretkovci, te mili prijatelji i svi ljudi dobre volje, otvorimo oči srca i pameti i zagrlimo Uskrslog Gospodina koji nam obznanjuje uskrsnuće.

Minule godine za Uskrs primili smo zahvalnicu i čestitku apostolskog nuncija u Republike Hrvatskoj Giorgia Lingue u kojoj, uz ostalo, stoji: „Želio bih imati riječi najboljih pjesnika, glas najpoznatijih pjevača, mudrost najvećih znanstvenika, genij najboljih umjetnika, vještinu najuspješnijih redatelja i scenarista da navijestim i opišem najveće čudo svih vremena, događaj koji je uzburkao povijest: USKRSNUĆE mrtvog čovjeka, ISUSA KRISTA!...Najveći dokaz Uskrsnuća jest unutarnji mir, onaj mir koji je Uskrsli obećao: „Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. (…) Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši“ (Iv 14,27).

U prvom susretu s Apostolima na dan uskrsnuća On im je taj mir i dao, a po njima i svima onima koji će uzvjerovati i živjeti po njegovom Evanđelju.

Želim svima da iskusite taj božanski mir Uskrsloga.

A to nije teško, treba samo nastojati živjeti po Njegovoj riječi.“ Toliko iz Nuncijeve čestitke.

Suslavljenici moji dragi i mili, radosti moja prevelika u ove uskrsne dane kada smo o Isusovu uskrsnuću od mrtvih primili milost, da na slavu njegovu prisjećamo svjedočanstava apostola Petra, apostoli i suvremenika: „Bog je Isusa, kojega su židovski poglavari razapeli, uskrisio” (Dj 2,4-32; 3,15; 4,10; 5,30; 10,40). „Podsjećam vas, braćo i sestre, na Radosnu vijest koju sam vam navijestio… Krist je umro. i bio pokopan. Treći dan je bio uskrišen. i ukazao se Petru, zatim Dvanaestorici. Potom se ukazao braći kojih je bilo više od pet stotina zajedno od kojih većina još i sada živi. Potom se ukazao Jakovu. A naposljetku, ukazao se i meni” – Pavlu „koji sam donekle nedonošče“. (1 Kor 15, 1-8).

Uskrsli Isus isti je Isus, koga su kroz više godina poznavali i slijedili njegovi učenici prije njegove smrti. To se u Evanđeljima vidi po više pojedinosti: Isus pokazuje svoje probodene ruke i rebra, Isus blaguje ribu i kruh s učenicima na Tiberijadskom jezeru itd.

Između Kristova uskrsnuća i ljudskog spasenja postoji nužna i bitna veza. Božja riječ nas poziva: „Braćo: Ako ste suuskrsli s Kristom, stremite za onim što je u nebu, gdje Krist sjedi zdesna Bogu! Usmjerite svoju pamet na nebesko, a ne na zemaljsko! A kad se pojavi Krist, vaš život, tada ćete se i vi s njime pojaviti u slavi” (Kol 3, 1-4).

Snaga Kristovog uskrsnuća prelazi na krštenju u ljude i cilj joj je potpun čovjekov preobražaj i uskrsnuće s dušom i tijelom. Tako Kristovo i naše uskrsnuće idu zajedno. Kristovo uskrsnuće je početak sveobuhvatnog uskrisivanja svih ljudi. Krist je život. „A ovo je život vječni: upoznati tebe, jedinoga pravoga Boga, i onoga koga si poslao, Isusa Krista” (Iv 17, 3). Sveti Pavao i nas potiče, da čuvamo pravovjerje: „Spominji se Isusa Krista, uskrsla od mrtvih, od potomstva Davidova – po mojem evanđelju” (2 Tim 2, 8).

Draga braćo i sestre! Slaviti Uskrs i uskrsne blagdane znači slaviti život te dopuštati Kristovoj ljubavi da nas obuzme i ispuni našu svakodnevicu. Vjeru u uskrsnuće treba živjeti, a Krist će nam dati mudrost i smisao života. Tada će naš život biti najrječitiji znak kako je smrt zauvijek pobijeđena.

Kao vaš sretni brat, u uskrsnulomu Kristu, dušom vjere, srcem ljubavi, snagom prijateljstva želim radostan Uskrs i blagoslov duši i sreću u životu svih vas i vaših milih i dragih. Svima: djeci i starijima, prijateljima i poznanicima,  od srca želim sretan, radostan i blagoslovljen Uskrs.

„Milost i neprolazni život bili sa svima koji ljube našega Gospodina, Isusa Krista” (Ef 6,24).

Radujmo se, jer mi smo „uskrsni” narod i naša je pjesma Aleluja

 

fra Andrija Nikić, predsjednik

Mostar, Uskrs, 2022. god.

HKD Napredak i HAZU Mostar

 

HKD Napredak Mostar/Hrvatsko nebo

Odgovori