Plaćanje ruskog plina rubljima predstavljalo bi kršanje sankcija EU

Vrijeme:1 min, 3 sec

 

Plaćanjem ruskog plina rubljima neke članice Europske unije kršile bi europski režim sankcija protiv Moskve, stoji u internoj bilješci Europske komisije (EK).

Bilješka koja je tehnička i preliminarna i temeljena na neslužbenom prijevodu ruskog predsjedničkog dekreta od 31. ožujka govori da taj zakon dodaje nekoliko novih slojeva obveza za kupce plina iz EU i praktički im oduzima iz ruku finalizaciju kupovine.

“Ovaj mehanizam bi doveo do kršenja postojećih europskih restriktivnih mjera uvedenih u pogledu Rusije, njezine vlade, središnje banke i suradnika, kao i općenite zabrane zaobilaženja europskih restriktivnih mjera”, stoji u bilješci u posjedu Reutersa.

Plaćanje na račune u Gazprombanku

Ruski predsjednik Vladimir Putin je dekretom krajem ožujka europskim dužnosnicima uveo obvezu otvaranja najmanje dva posebna računa u Gazprombanku – jedan za eure i dolare, a drugi za rublje. Sva plaćanja za plin moraju ići kroz tu banku.

EU bi pod tom shemom i dalje plaćao Gazprombanku u ugovorenoj valuti, eurima ili dolarima, no posao bi bio dovršen tek kad ruska banka promijeni valutu u rublje u dogovoru sa središnjom bankom te ih uplati na drugi račun, piše u dokumentu EK-a.

“Rezultat je da je isplata pri uplati na konačan račun dovršena u valuti koja nije određena ugovorom”, stoji u bilješci.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)