Održana tradicionalna procesija „Za križem“ na otoku Hvaru

Vrijeme:1 min, 16 sec

 

Pokornička procesija „Za križem” na otoku Hvaru održana je i ove godine, i to tradicionalno u noći s Velikoga četvrtka na Veliki petak, 14. i 15. travnja u znak poštovanja prema Isusovoj muci i smrti, izvijestili su iz Hvarske biskupije.

U ovogodišnjoj pokorničkoj procesiji križonoše su bili: Toni Gamulić (Jelsa), Juraj Petrovac (Pitve), Lukas Schober (Vrisnik), Rado Carić (Svirče), Antonio Škarpa (Vrbanj) i Damjan Beritić (Vrboska).

U noći pokorničkoga hoda križonoše su bosih nogu ili u čarapama nosili križeve koji su teški od 10 do 18 kg, a kretali su se u smjeru kazaljke na satu tako da se šest hvarskih procesija u svojemu kretanju nisu susrele. U tijeku pobožnosti sudionici su prešli put oko 25 kilometara. Križonoše su ispratili njihovi župnici oko 22 sata koji su ih dočekali i u povratku oko 7 sati kada je završila procesija.

Hvarska procesija „Za križem” od 2009. nalazi se na UNESCO-ovu popisu zaštićene nematerijalne baštine. Treba dodati da se hvarska procesija „Za križem” održavala i u nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj epidemijom koronavirusa, ali pod posebnim epidemiološkim mjerama te uz znatno manji broj sudionika koji su pratili križonoše.

Cjelonoćna procesija na otoku Hvaru, koju stoljećima pripremaju i vode bratovštine, izraz je vjerskoga i kulturnoga identiteta središnjega dijela otoka Hvara, a nastala je iz poštovanja prema događaju krvarenja sv. Križića 1510. godine. Biti križonoša u hvarskoj noćnoj procesiji posebna je čast i zadovoljstvo, što potvrđuju upisi za križonožu, a njihovo ime poznato je u nekim župama do 2050. godine.

 

IKA.HKM/Hrvatsko nebo

 

Odgovori