IZ STRANOG TISKA- Preživjeli iz Buče otkrili detalje pakla kojeg su prošli: ‘Ubili su mi sina. Bolje da su mene’

Vrijeme:3 min, 56 sec

 

Sin umirovljenog inženjera Shepitka otkrio je u kući tijelo gole žene nakon što su se u nju vratili nakon što su se povukle ruske snage. Upucali su je u glavu, a kraj tijela su pronađene čahure i kondomi. Ovo je jedan od slučajeva seksualnog nasilja koje je zabilježila ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava

Kako se rusko napredovanje prema Kijevu se pokazalo neuspješno, počela je kampanja terora i osvete ruskih snaga protiv civila u obližnjem gradu Buča, tvrde preživjeli za New York Times.

– Majku je ubio snajperist kad je išla sa svojom obitelji po termosicu čaja. Ženu su držali kao seksualno roblje, golu, prekrivenu samo s kaputom i zarobljenu u podrumu prije nego su je pogubili. Dvije sestre su nađene mrtve u svom domu, njihova tijela su bila ostavljena na podu tjednima. Buča je krajolik užasa – navodi novinarka Carlotta Gall koja je provela u Buči tjedan dana nakon povlačenja ruskih snaga. U tom periodu fotografirali su tijela gotovo 30-ak osoba na mjestima gdje su bili ubijeni te doznali brojne pojedinosti o tome kako su umrli.

Dokazi upućuju na to da su ruski vojnici ubijali bezobzirno, a povremeno i sadistički. Brojni civili ubijeni su dok su radili svakodnevne aktivnosti. Umirovljena učiteljica poznata pod nadimkom teta Ljuda ubijena je dok je otvarala vrata svojeg doma. Njezino tijelo pronađeno je tamo gdje je i palo u trenutku smrti – na ulaznim vratima njezine kuće. Njezina mlađa sestra Nina  pronađena je mrtva u kući, a u ovom trenutku nije poznat uzrok smrti.

Prije ruske invazije, Buča je smatrana jednim od najpoželjnijih mjesta za život u blizini Kijeva, a danas predstavlja jedan od najgorih mjesta zločina od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Po svom dolasku ruske snage su se smjestile u zgrade iza srednje škole, a ruski snajperisti su se pak nalazili u nedovršenom neboderu odakle su ubijali ljude na ulici.

Volodimir Feoktistov (50) odlučio je otići do susjeda po kruh, usprkos tome što su ga molili i brat i majka da ne ide. Ruska vozila su prolazila i susjedi su čuli dva metka. Tijelo 50-godišnjaka pronađeno je sljedećeg dana, a tek su nakon nekoliko dana uspjeli prebaciti ga u gradsku mrtvačnicu.

Ruski snajperist počeo je pucati 5. ožujka na sve što se kreće. Jedna od žrtava je bila teta Ljuda, a popodne je teško ranjen muškarac koji se odlučio prošetati po ulici sa svojim ocem.

– Ubili su mog sina. Bio sam kraj njega. Bilo bi bolje da su mene – kazao je Ivan, koji je zatražio da od NYT da bude naveden samo prvim imenom od straha od moguće odmazde ruskih snaga. – Patio je cijelu noć i umro je u 8:20 ujutro – ispričao je Ivan i dodao da su ga pokopali u vrtu. – Teško je pokopati vlastito dijete. Ne bih to poželio ni najgorem neprijatelju.

Jablonska ulica gdje žive postala je smrtonosna za sve one koji su njom prošli. Satelitske snimke pokazale su da je tamo do 11. ožujka bilo čak 11 tijela. Ruske snage su počele u pretraživati domove građana, oduzimati tehnologiju koju su našli te su im zapovjedili da ne napuštaju domove.

Sin umirovljenog inženjera Shepitka otkrio je u kući tijelo gole žene nakon što su se u nju vratili nakon što su se povukle ruske snage. Upucali su je u glavu, a kraj tijela su pronađene čahure i kondomi. Ovo je jedan od slučajeva seksualnog nasilja koje je zabilježila ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava, uključujući slučaj u kojem su žene i djevojke držane u podrumu 25 dana.

Osveta

Zbog snažnih protunapada ukrajinskih snaga, ruske snage su bile prisiljene se povući. Međutim, iza njih su ostali tragovi zločina i tijela žrtava. Ubijali su svoje zarobljenike ili pak sve oni koji su im se slučajno našli na putu. Policija je kraj jedne ulice pronašla tijela pet članova iste obitelji, uključujući dvije žene i dijete. Njihova tijela su bila spaljena.

Za sada je pronađeno najmanje 15 tijela osoba čije su ruke bile vezane na raznim dijelovima tijela, što je indikator da je više ruskih jedinica zadržavalo i ubijalo ljude. Pet tijela pronađena su u podrumu dječjeg ljetnog kampa koji su ruske jedinice koristile kao bazu. Tijela su nađena u Jablonskoj ulici, te u tvornici stakla.

U obližnjem selu Motižinu, osveta je bila ključni faktor u ubojstvu gradonačelnice, njezina muža i sina. Njihova tijela su pronađena na rubu sela te su pokazivala znakove mučenja. – To je bila osveta – kazao je Anatolij Rodčenko, umirovljeni profesor fizike čiji je sin oženjen za kćer ubijene gradonačelnice Olge Sukhenko za New York Times.

Žrtve nasilja je još uvijek zbrajaju. Do sada je pronađeno više od 360 tijela. Rusija je odbacila sve optužbe, a međunarodna zajednica pak traži istragu te da odgovorni za zločine odgovaraju.

Vecernji.hr/Antonija Petković/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori