UŽIVO Dosad najveće ukidanje mjera, Stožer objasnio gdje još jedino ostaju maske

Vrijeme:2 min, 55 sec

 

Maske će se obavezno morati koristiti u zdravstvenom sustavu, ali i zaposlenici ustanova socijalne skrbi te posjetitelji korisnicima

Nacionalni stožer civilne zaštite održava konferenciju za medije o ublažavanju nekih epidemioloških mjera uvedenih radi suzbijanja pandemije koronavirusa.

 

 

– Kao što je poznato, epidemiološka slika je znatno povoljnija nego krajem prošle ili početkom ove godine. Posljedice koronavirusa više nemaju značajniji utjecaj na zdravstveni sustav – rekao je Božinović.

– Ukida se najveći dio uvedenih epidemioloških mjera, ostala bi obveza korištenja maski za lice nekim kategorijama osoba dok bi se nekim kategorijama osoba preporučilo korištenje maski – rekao je Božinović te pojasnio kako će maske morati nositi samo u zdravstvenim ustanovama i ustanovama smještaja socijalne skrbi.

– Maske će se obavezno morati koristiti u zdravstvenom sustavu, ali i zaposlenici ustanova socijalne skrbi te posjetitelji korisnicima. Osnovna razlika u odnosu na staru odluku je da će korištenje maski u najvećoj mjeri ovisiti o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinca, a ne o nadziranju i zapriječenim sankcijama – rekao je.

– Više nema zabrane ulaska u RH bez obzira odakle se dolazi, dovoljno je da osobe iz država koje nisu u EU posjeduju covid potvrdu, a iz država članica EU više neće biti potrebne potvrde- rekao je Božinović.

Odluke stupaju na snagu sutra u ponoć, a od sutra se ukidaju i sve druge epidemiološke mjere. 

 

 

– Što se tiče covid potvrda na nacionalnoj razini one se mogu koristiti samo u zdravstvenom sustavu i kad je u pitanju smještaj u socijali – rekao je Božinović.

Ministar Vili Beroš kazao je kako je situacija u zdravstvu puno povoljnija.

– I dalje svjedočimo broju pada hospitaliziranih bolesnika. Danas je hospitaliziranih 591, pet manjih nego jučer. Broj osoba na respiratoru je 25, broj preminulih je šest.  Sedam dana zaredom svjedočimo padu broja zaraženih – rekao je Beroš.

– Moramo i dalje pratiti situaciju s novim varijantama. U ovom trenutku smo stabilni, nema veće opasnosti na vidiku. Ova epidemija će krenuti pretvaranjem u endemsku bolest i našim suživotom s tim virusom. Nitko ne smije smatrati da je ovim epidemija gotova. Virus je i dalje oko nas, poglavito stariji i bolesni naši sugrađani, i dalje moraju poštivati sve epidemiološke mjere i da se cijepe – kaže Beroš.

Krunoslav Capak je rekao da je u Hrvatskoj bar s jednom dozom cijepljeno više od 2,1 milijun stanovnika.

– Bitan je faktor da dolazi toplije vrijeme, sve respiratorne infekcije se više šire tijekom hladnijeg vremena. Pratili smo situaciju i u susjednim zemljama, gdje vidimo da oni također, iako su brojevi u nekim od tih država rekordni, svejedno popuštaju mjere, ukida se upotreba covid potvrda, maski naročito na otvorenom prostoru – rekao je Capak.

– Postoji još uvijek obveza nošenja maski i preporuka da se na svim mjestima na kojima se dosad nosila, da se nosi i dalje – rekao je Capak.

Alemka Markotić kaže da bi situacija mogla ostati stabilna do jeseni.

– Veseli nas sve da mjere se mogu popuštati, moramo ipak na vrijeme razmišljati da će doći jesen, dotad se mora prirediti ozbiljna strategija da se bi u zimskom razdoblju mogli nositi s mogućim povećanim brojevima.

Objašnjeno je kada se preporučuje nositi maske. 

– Mi smo kazali koje su to situacije u kojima će nošenje maski biti obvezno, sve drugo su preporuke. O tim preporukama govorimo već dvije godine i 43 dana. Svakom našem građaninu je jasno koje su situacije u kojima bi bilo poželjno da se nose maske za lice koje definitivno koriste, ali jedno je obveza, ali drugo je preporuka – rekao je Božinović.

VL/ https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori