Premijer Poljske kritizirao predsjednika Francuske zbog razgovora s Putinom, Macron mu odgovorio

Vrijeme:1 min, 31 sec
Francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvao je neutemeljenima i skandaloznima kritike poljskog premijera Mateusza Morawieckog na račun telefonskih razgovora Macrona s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, vezanih za rat u Ukrajini.

Macron: Izjave su skandalozne, ali nisam iznenađen

“Te izjave su istovremeno neutemeljene i skandalozne, ali me ne iznenađuju jer se Morawiecki, uz potporu stranke ekstremne desnice, miješa u francusku političku kampanju nakon što je nekoliko puta primio Marine Le Pen, koju podržava”, rekao je Macron.

U Francuskoj se u nedjelju održavaju predsjednički izbori na kojima, po anketama, Macron vodi, a na drugom je mjestu ekstremno desna kandidatkinja Marine Le Pen.

Poljska je prozvala Macrona zbog pregovora s Putinom, kojeg je nazvala Hitlerom zbog ubojstava civila u Ukrajini, istaknuvši da se s takvima ne pregovara. Morawiecki je na konferenciji za novinare uputio kritiku francuskom predsjedniku.

Poljski premijer usporedio Putina s Hitlerom i Staljinom

“Gospodine predsjedniče Macron, koliko ste puta pregovarali s Putinom, što ste postigli? Jeste li zaustavili barem neku od akcija koje su se dogodile?” upitao je Morawiecki.

“S kriminalcima ne treba pregovarati, protiv njih se treba boriti… Nitko nije pregovarao s Hitlerom. Biste li pregovarali s Hitlerom, Staljinom, Polom Potom?” dodao je poljski premijer. Macron je više puta razgovarao s ruskim predsjednikom od početka invazije na Ukrajinu 24. veljače i kaže da je to činio i od početka svog mandata.

Macron: Uvijek sam za razgovor s Rusijom

“Nikad nisam bio naivan, za razliku od drugih, nikad nisam bio sudionik, za razliku od drugih”, rekao je Macron.

“Uvijek sam bio za razgovor s Rusijom i stalno sam razgovarao kako bih postigao prekid vatre, humanitarno primirje, kao što su uostalom učinili njemački kancelar Scholz ili drugi šefovi država i vlada u Europi. Mislim da je to moja zadaća”, zaključio je Macron, inzistirajući istovremeno na sankcijama protiv Rusije.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)