Ivan de La Salle – svetac zaštitnik učitelja

Vrijeme:1 min, 29 sec
 7. TRAVNJA

Današnjeg svetog zaštitnika nazivaju ocem moderne pedagogije. Punih 40 godina posvetio je poučavanju i odgoju djece i mladeži.

Ivan de La Salle rodio se 30. travnja 1651. u francuskom gradu Reimsu. U svojoj 15. godini postao je kanonik katedrale u Reimsu, a u 27. se zaredio. Dvije godine kasnije doktorirao je teologiju te napustio svoj položaj kanonika i cijeli svoj  život posvetio obrazovanju i odgoju djece i mladeži. Godine 1680. utemeljio je kongregaciju Školske braće, zasnovanu na djelovanju pobožnih učitelja laika.

Preminuo je na današnji dan, 7. travnja 1719., u Saint-Yonu kod Rouena (Normandija). Papa Leon XIII. proglasio ga je 1888. blaženim, a 1900. svetim, dok ga je papa Pio XII. proglasio 1950. zaštitnikom svih učitelja. Ivan de La Salle zaštitnik je i odgojitelja, školskih upravitelja te mnogih naselja, ustanova, učilišta, župa i crkava diljem svijeta. Njegovi sljedbenici, Braća kršćanskih škola ili de La Salleova braća, danas uspješno djeluju u 82 zemlje na svim kontinentima, u više od 1000 učilišta, s više od milijun učenika i studenata.

Molitva za učitelje i odgojitelje

Bože, molimo te za sve učitelje i odgojitelje: daj im gorljivosti i zauzetosti u odgoju mladih da bi se zvanja očitovala i rasla. Daj da svojim poukama, prožeti duhom Evanđelja, bude želju za životom potpunog predanja u onima koje si ti sebi odabrao. Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen.

 

https://www.bitno.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)