DODIK: Alija je potpisao Dejtonski sporazum

Vrijeme:1 min, 21 sec

 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da Republika Srpska neće odbaciti Daytonski mirovni sporazum, bez obzira koliko puta bio prekršen.

Prema njegovim riječima, stalno nametanje rješenja u BiH i “provođenje samo muslimanske politike na međunarodnom planu kao politike BiH – urušava BiH”.

“Nametanje rješenja znači zatvoriti mogućnost za bilo kakav dogovor o bilo kom pitanju i zato mislim da javnost treba da zna da se Republika Srpska ponaša u skladu s Ustavom. Bez obzira na to što neki isfrustrirani parlamentarci u Bundestagu govore o secesiji, Srpska je rekla da ne provodi nijedan postupak secesije, ali njima to nije dovoljno, oni zaključuju po svome i time doprinose da Srpska neće imati drugi izbor, što god tko o tome mislio”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Komentirajući izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da je Dejtonski sporazum omogućio aparthejd, Dodik je rekao da je taj sporazum potpisao Bakirov otac Alija Izetbegović.

IZETBEGOVIĆ: Dayton sputava probosanske snage kojih je 58 posto, Komšić je legitiman

“To je međunarodno pravni dokument koji su jamčile zemlje od Amerike do Rusije i treba biti provođen. Republika Srpska provodi Dejtonski sporazum i nećemo ga odbaciti bez obzira koliko puta bio prekršen, stajat ćemo bar iza njegovih ostataka i pokušat ćemo i dalje da se ponašamo u skladu s Dejtonskim sporazumom, bez želje da bilo kome nanosimo bilo kakvu štetu, ali ovo je naprosto praksa koja neće moći dugo da traje”, rekao je Dodik.

“Dejtonski sporazum je omogućio aparthejd i Dodiku i otvorio šansu da radi to što radi”, istaknuo je Izetbegović.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori