Češka poslala tenkove i borbena vozila u Ukrajinu

Vrijeme:1 min, 20 sec

Češka je poslala tenkove T-72 i borbena vozila pješaštva BVP-1 u Ukrajinu, rekao je za Reuters izvor iz češkog sektora obrane, potvrđujući izvještaj lokalnih medija.

Češka televizija prvobitno je izvijestila o pošiljci pokazujući na Twitteru snimak vlaka natovarenog s pet tenkova i isto toliko borbenih vozila. Rečeno je da je pošiljka poklon dogovoren sa saveznicima iz NATO-a.

Češki javni emiter je naveo da je tu informaciju potvrdio i šef češkog donjeg doma odbora za europska pitanja Ondrej Benesik, koji je rekao da je informaciju dobio od stručnjaka za obranu iz Kršćansko-demokratske stranke.

Izvor iz Češke također je potvrdio da su tenkovi i borbena vozila poslani, ali je odbio dati bilo kakve dodatne detalje, pozivajući se na sigurnosnu zabrinutost.

Ministrica obrane Jana Cernochova rekla je parlamentu da neće potvrditi ili demantirati detalje češke pomoći Ukrajini.

“Samo ću vas uvjeriti da Češka Republika pomaže Ukrajini koliko god može i da će nastaviti pomagati isporučujući vojnu opremu, laku i tešku”, rekla je Černochova.

Glasnogovornik Ministarstva obrane rekao je da je Češka Republika poslala vojnu pomoć u vrijednosti od skoro milijardu kruna (45 milijuna dolara) Ukrajini od početka rata 24. veljače, ali je odbila dati više detalja.

Češka vozila samo su najnoviji primjer vojne opreme koja dolazi sa Zapada. Njemačka je 1. travnja odobrila isporuku Ukrajini nekoliko desetina borbenih vozila (IFV) zbog kritika da Berlin ne šalje dovoljno vojne pomoći Kijevu.

NATO saveznici će razgovarati o isporuci dodatnog oružja Ukrajini kada se ministri vanjskih poslova sastanu u srijedu i četvrtak, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)