Hrvati iz Mostara danas šalju poruku o konstitutivnosti i europskoj budućnosti BiH

Vrijeme:1 min, 47 sec

 

Današnji dan bit će politički iznimno aktivan i produktivan, a iz Mostara poslane poruke o potrebi suradnje, dogovora i kompromisa kako bi se što je moguće prije relaksirali međunacionalni odnosi u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH.

Teme susreta

Naime, danas se u Mostaru očekuje sastanak izaslanstava Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatske demokratske zajednice RH koja će predvoditi Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH, i Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a RH i predsjednik Vlade RH, a očekivanja su da će dvije stranke na ovom susretu razmijeniti mišljenja o nizu važnih aktualnih društveno-političkih tema, među kojima je prva svakako pitanje izmjene Izbornog zakona. Sa susreta se očekuju poruke o tomu da su Hrvati, kao konstruktivan i vezivni čimbenik BiH, zainteresirani za usuglašavanje promjena kojima će odnosi među narodima biti harmonizirani, a BiH spremna krupnijim koracima ići prema članstvu u EU. Nakon toga će Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS), i predsjednici stranaka HNS-a održati sastanak s hrvatskim premijerom Plenkovićem, a fokus bi također trebao biti na nužnim izmjenama Izbornoga zakona kako bi se konačno omogućilo načelo legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda u institucijama koje su Ustavom određene za narodno predstavljanje, a to su Predsjedništvo i domovi naroda.

Nakon niza rundi pregovora, pitanje provedbe presude Ustavnog suda BiH koja se tiče konstitutivnosti, kao i presude Europskog suda za ljudska prava i dalje je neriješeno, a BiH ulazi u razdoblje u kojemu je imperativ što skorije postizanje dogovora. Razlog leži, između ostaloga, i u činjenici da je Ustavni sud BiH izbrisao dva članka Izbornoga zakona BiH, proglasivši ih prethodno neustavnim, a što u praksi znači da bez spomenutih članaka neće biti moguće provesti izborne rezultate. Hrvati u BiH, odnosno stranke HNS-a, stoga konstantno pozivaju na dogovor u uzajamnom poštivanju, a očekivanja su kako će i s ovoga sastanka biti odaslana ista poruka.

Europske integracije

Pritom je Republika Hrvatska, kao najveći prijatelj BiH, najaktivniji zagovaratelj europskih integracija BiH, ali, i kao potpisnik Daytonskoga sporazuma, iznimno zainteresirana za poštivanje odredbi navedenoga sporazuma, a jedna od njih je i konstitutivnost naroda.

Dario Pušić/VL/ https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)