Ždrijeb za SP 2022.: Hrvatska zna koga ne može izvući

Vrijeme:2 min, 19 sec

 

Izvlačenje grupa za Svjetsko prvenstvo danas se održava u Dohi. Ždrijeb počinje u 18 sati.

Ždrijeb skupina Svjetskog prvenstva održava se danas u Dohi. Izvlačenje grupa počinje u 18:00 i nešto poslije toga ćemo saznati suparnike hrvatske nogometne reprezentacije.

Vatreni su uoči ždrijeba smještenu u drugu jakosnu skupinu (tzv. pot), a kao kriterij određivanje tih potova poslužila je FIFA ljestvica od 31. ožujka. Jedino što je bilo poznato neovisno o poretku jest da će domaćin Katar imati status nositelja i biti automatski smješten u skupinu A.

Također, na snazi je i pravilo da u jednoj skupini ne mogu biti više od dvije europske reprezentacije, a što se ostalih kontinenata tiče, ne mogu u istoj grupi završiti dvije reprezentacije iz Azije, Afrike, Južne Amerike ili Sjeverne i Srednje Amerike.

Hrvatska izvlačenje grupa čeka u drugom potu

Izabranicima Zlatka Dalića trebao je barem jedan neriješen rezultat na katarskoj turneji i oni su to ostvarili već protiv Slovenije čime su si osigurali mjesto u drugom potu. Premda se, naravno, može dogoditi težak ždrijeb Hrvatskoj i na ovaj način, puno su manje šanse za takvo što dok ždrijeb čekamo iz drugog pota i u startu znamo da nećemo biti izvučeni u istu grupu s nekim vrhunskim reprezentacijama kao što su Nizozemska, Danska ili Njemačka.

Zbog specifičnih okolnosti, ovo izvlačenje skupina proteći će u trenutku dok još uvijek nisu poznati svi sudionici Svjetskog prvenstva. Zasad znamo 29 reprezentacija, čekaju se još tri, a popis će biti kompletiran u lipnju, po završetku preostalih kontinentalnih i interkontinentalnih doigravanja.

Iz Europe će stići još jedna reprezentacija – nakon što se Škotska i Ukrajina sastanu u Glasgowu, pobjednik te utakmice ići će u goste Walesu i onda će onaj tko trijumfira u tom dvoboju ići u neku od osam skupina koje ćemo saznati ovog petka.

Na čekanju je i reprezentacija Perua, oni će igrati protiv boljeg iz utakmice Australija – Ujedinjeni Arapski Emirati.

Jedan završni par doigravanja već je poznat: Kostarika – Novi Zeland.

Svjetsko prvenstvo u Kataru igrat će se od 21. studenog do 18. prosinca. Bit će ovo posljednje Svjetsko prvenstvo po dosadašnjem konceptu (32 reprezentacije podijeljene u osam skupina s po četiri). Već od SP-a 2026., kojemu će domaćini biti Kanada, Meksiko i SAD, imat ćemo 48 reprezentacija na završnoj smotri.

Jakosne skupine uoči ždrijeba:

1. pot: Katar, Brazil, Francuska, Belgija, Argentina, Engleska, Španjolska, Portugal

3. pot: Senegal, Iran, Japan, Maroko, Srbija, Poljska, Južna Koreja, Tunis

4. pot: Kamerun, Gana, Kanada, Ekvador, Saudijska Arabija, Wales ili Škotska ili Ukrajina, Australija ili Ujedinjeni Arapski Emirati ili Peru, Kostarika ili Novi Zeland

Ždrijeb Svjetskog prvenstva 2022.:

Skupina A: Katar,

Skupina B:

Skupina C:

Skupina D:

Skupina E:

Skupina F:

Skupina G:

Skupina H:

 

GOL HR/https://gol.dnevnik.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)