Invazija na Ukrajinu je strateška katastrofa za Rusiju

Vrijeme:1 min, 25 sec

 

Direktorica komunikacija Bijele kuće Kate Bedingfield rekla je da SAD ima dokaze kako je ruska invazija na Ukrajinu “strateška katastrofa” za Rusiju.

Dodala je da će se Rusija suočiti s daljnjim sankcijama zbog svoje invazije. “Sam Putin je rekao da su ove sankcije nametnule neviđene troškove ruskom gospodarstvu, a naša je uloga nastaviti jačati Ukrajinu na bojnom polju”, rekla je.

Bedingfield je rekao da trenutačno ne postoje planovi u vezi komunikacije između Joea Bidena i njegovog kolege, ruskog predsjednika Vladimira Putina.

EU će potaknuti Kinu da Rusiji ne pomaže u invaziji

Kineski predsjednik Xi Jinping, koji je odbio osuditi napad Rusije u Ukrajinu, održat će sutra trosatni virtualni summit s dužnosnicima, a na njemu će sudjelovati i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Početkom veljače Kina i Rusija izdale su dugu zajedničku deklaraciju u kojoj se kaže da je njihov odnos “bez granica”.

Europski čelnici bili su zabrinuti onim što su vidjeli kao manifest za redefiniranje međunarodnog poretka. Nekoliko tjedana kasnije, predsjednik Putin je napao Ukrajinu. Zapadni dužnosnici sada vjeruju da je Moskva zatražila od Pekinga vojnu i drugu pomoć kako bi ublažila udar sankcija.

Izvori iz EU kažu da će von der Leyen potaknuti Jinpinga da odbije takve ruske zahtjeve i umjesto toga upotrijebi kinesku moć kako bi okončala borbe. No, kineski ministar vanjskih poslova pohvalio je ovaj tjedan Rusiju jer je, prema njegovim riječima, spriječila humanitarnu krizu velikih razmjera i inzistirao da se odnosi s Moskvom kreću u pravom smjeru.

Dužnosnici u Bruxellesu ne očekuju nikakav značajan dogovor od virtualnih pregovora, ali se nadaju da će Kina razmotriti mogućnost odvraćanja Putina od upotrebe oružja za masovno uništenje dok se njegov rat nastavlja.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)