Finska zastupnica oslobođena od optužbe za govor mržnje zbog izrečenih kršćanskih stajališta

Vrijeme:1 min, 6 sec

Potvrđeno pravo na slobodu govora

Policijska istraga protiv zastupnice u finskom parlamentu Päivi Räsänen, koja je od 2011. do 2015. bila i ministrica unutarnjih poslova Finske i odgovorna za crkvena pitanja, započela je u lipnju 2019.

Kao aktivna članica finske Luteranske Crkve, obratila se vodstvu svoje Crkve na Twitteru i dovela u pitanje njihovo službeno pokroviteljstvo u LGBT događaju ‘Pride 2019’. Pavi RasanenPitala je kako je to pokroviteljstvo kompatibilno s Biblijom pozivajući se na biblijske retke Rim 1,24-27. Nakon tog tweeta pokrenute su daljnje istrage protiv Räsänen, a proširile su se i na brošuru „Muško i žensko stvori ih“ koju je Räsänen napisala 2004. te na pojavljivanje u radijskoj debati 2018.

Glavni tužitelj optužio je Räsänen za huškanje na manjinsku skupinu, tvrdeći da bi njezine izjave „mogle izazvati netoleranciju, prijezir i mržnju prema homoseksualcima“.

Finski sud potvrdio je 30. ožujka pravo na slobodu govora i odbacio sve optužbe za govor mržnje protiv Päivi Räsänen i biskupa Juhane Pohjole. Sud je zaključio da „nije mjerodavan tumačiti biblijske pojmove“.

U jednoglasnoj presudi na 28 stranica naveli su da je Räsänen nastojala „obraniti koncept obitelji i braka između muškarca i žene”. Ako su neki ljudi te izjave smatrali uvrjedljivim, dodali su, „mora postojati najvažniji društveni razlog za uplitanje i ograničavanje slobode izražavanja“.

 

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori