Džoić: Bez Hrvatskog vijeća obrane ne bi bilo BiH

Vrijeme:2 min, 43 sec

 

U43 grada i općine Bosne i Hercegovine od danas do 8. travnja obilježit će se 30. obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i 17. obljetnica 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH (OS BiH).

Idućih osam dana predstavnici civilnih vlasti, braniteljskih udruga i Oružanih snaga BiH položit će vijence i svijeće u mjestima u kojima je djelovao HVO.

Na dan utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane, u petak, 8. travnja, bit će upriličena središnja svečanost u Mostaru kada je predviđeno polaganje cvijeća i svijeća na grobu generala Miće Lasića kojemu se taj dan obilježava i godišnjica smrti.

U 10 sati i 30 minuta u mostarskoj katedrali služit će se misa, dok će u 11 sati i 30 minuta uslijediti mimohod s ratnim zastavama postrojbi HVO-a od katedrale do platoa Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, nakon čega će ispred središnjeg spomenika biti položeno cvijeće i svijeće.

Svečana akademija prigodnog programa bit će održana istog dana u Kosači s početkom u 12 sati na kojoj će se, među ostalim, obratiti politički vrh Republike Hrvatske i hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini.

Dan ranije, u četvrtak, 7. travnja, planirana je vojna svečanost u vojarni “Stanislav Baja Kraljević” u Mostaru.

Odlikovana četiri zborna područja

Na središnjoj svečanosti u petak u Mostaru bit će pročitana Odluka predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o odlikovanju četiri zborna područja iz Bosne i Hercegovine. Riječ je o ZP Mostar, ZP Orašje, ZP Vitez i ZP Tomislavgrad.

Milanović će posthumno odlikovati i general bojnika Ivu Lozančića, zapovjednika 111. XP brigade HVO-a Žepče.

Dodjela odlikovanja bit će upriličena na kninskoj tvrđavi prilikom obilježavanja 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja”, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Odupiranje dekonstituiranju Hrvata kao jednakopravnog naroda

– Kako je Hrvatsko vijeće obrane bilo prvo organizirano u obrani Bosne i Hercegovine, u postrojbama se nalazio i značajan broj Bošnjaka, pa i Srba, što nas čini najmultietničkijom vojskom u BiH i to je činjenica koju nitko ne može promijeniti, ma koliko god se trudili obezvrjeđivati mjesto, ulogu i značaj HVO-a za BiH. Bolje rečeno, bez HVO-a ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine – rekao je uoči obilježavanja godišnjice HVO-a general Vlado Džoić, voditelj Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat te predsjednik Organizacijskog odbora obilježavanja obljetnice.

Istaknuo je kako se posebno ovih dana Hrvati prisjećaju Križančeva Sela, Buhinih Kuća, Trusine, Grabovice, Uzdola, Doljana, Bugojna, Vidovica, Briševa i mnogih drugih mjesta u kojim se počinjeni zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

General Džoić ustvrdio je kako HVO nije bio zločinačka organizacija, već “legalna i legitimno organizirana obrambena vojna sila hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini koja je prva stala u obranu Bosne i Hercegovine”.

Dodao je i to da su se pripadnici Hrvatskog vijeća obrane borili za obranu hrvatskog naroda, ali i za Bosnu i Hercegovinu za koju su vjerovali da će postati oslonac svakog demokratskog društva, istaknuvši kako je “današnja država postala sve ono što ne bi trebala biti, država koja negira prava hrvatskoga naroda”.

– Mi, bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, kao neotuđivi dio hrvatskog naroda, zajedno sa svojim narodom i njegovim legitimno izabranim političkim predstavnicima odlučno ćemo se oduprijeti daljnjem poniženju i dekonstituiranju Hrvata kao jednakopravnog naroda u Bosni i Hercegovini – poručio je general Džoić.

VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori