Ukrajinci vraćaju kontrolu nad Hersonom

Vrijeme:1 min, 16 sec

Herson, prvi veći grad koji su ruske snage zauzele tijekom invazije na Ukrajinu, teritorij je za koji se vode borbe između ukrajinskih i ruskih snaga, rekao je američki vojni dužnosnik novinarima, javlja BBC.

Ako ukrajinske snage zauzmu Herson, koji se nalazi relativno blizu Krima, ruske će snage doživjeti ozbiljan udarac.

Ruska vojska osporila je da je izgubila kontrolu nad Hersonom, gradom s više 250 tisuća stanovnika prije rata, a Ukrajinci na terenu nisu izvijestili da je ponovno zauzet.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da namjerava razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u sljedećih 48 do 72 sata o situaciji u Ukrajini i inicijativi da pomogne ljudima da napuste opkoljeni grad Mariupolj. Macron je rekao da koordinira napore s Grčkom i Turskom te da se nada da će uvjeriti Rusiju da dopusti evakuaciju civila.

Macron je također rekao da nema razloga da Francuska prihvati zahtjev Vladimira Putina da se ruski plin plaća u rubljama te dodao da “tekstovi pokazuju da je zahtjeve za isplatama u rubljima zabranjeno postavljati”.

Dodatno oružje koje je Njemačka poslala stiglo je u Ukrajinu kao pomoć u borbi protiv ruske invazije, doznaje u petak dpa iz krugova ukrajinske vlade.

U pošiljci se nalazi oko 1500 projektila protuzračne obrane Strela i 100 MG3 strojnica. Osim toga, poslano je i oko 8 milijuna komada streljiva za oružje malog kalibra.

Uz to, stigla je i dodatna pomoć za ukrajinske oružane snage, koja uključuje medicinske potrepštine, oko 350.000 paketa s hranom i 50 vozila hitne pomoći.

 

https://rtv-hb.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)