Važan dan u Bruxellesu: Kako će Putinu odgovoriti SAD, Europska unija, NATO i G7?

Vrijeme:3 min, 10 sec

 

Američki predsjednik obratit će se i šefovima država ili vlada EU, a prije toga će sudjelovati na summitu NATO saveza

Nastavak ruske agresije na Ukrajinu doveo je i do straha od gladi u svijetu, ugrozilo opskrbu hranom i plinom i stvorilo dosad najveću izbjegličku krizu u Europi nakon Drugog svjetskog rata s više od deset milijuna Ukrajinaca koji su napustili svoje domove. Kako se nositi s tim posljedicama, a istodobno izolirati Rusiju i pomoći Ukrajini, teme su kojima se bave lideri Europske unije, NATO-a i G-7 koji se danas i sutra sastaju u Bruxellesu.

Američki predsjednik Joseph Biden obratit će se i i šefovima država ili vlada EU, a prije toga će sudjelovati na summitu NATO-a. On će ponoviti nedvosmislenu odlučnost SAD-a da brani svaku državu članicu NATO-a i za nastavak pomoći Ukrajini za svoju obranu. Na sastanku s europskim liderima Biden će se založiti za nastavak jedinstva i zajedničkog djelovanja sankcijama protiv Rusije zbog njene agresije na Ukrajinu.

Cijena plina

U tom pravcu Washington nudi pomoć u smanjenju ovisnosti Europe o ruskom plinu i nafti. Ali EU nema suglasnost u ovom trenutku uvesti zabranu uvoza nafte i plina iz Rusije jer su mnoge države članice ovisne o toj zemlji. Međutim, sigurnost opskrbe energijom bit će jedna od tema summita.

Sve je veći broj država koje traže ograničavanje cijene plina. No kako se plin kupuje na tržištu, teško je vjerovati da u ovom trenutku kupac može ograničiti cijenu. Ali ono što je moguće jest ograničiti cijenu električne energije jer je proizvode i izvori koji nemaju veze s Rusijom poput hidroelektrana i nuklearki.

Sigurnost opskrbe energijom i pomoć najugroženijima bila je tema i sastanka Europske komisije koja je predložila i hitne mjere kako bi se EU pripremila prije sljedeće zime.

Kako su cijene plina nepredvidljive, može se dogoditi da tijekom ljeta ta cijena bude skuplja nego tijekom zime.

Komisija traži da se skladišta popune najmanje s 80 posto kapaciteta do početka listopada. Rat u Ukrajini ugrozio je i dostupnost hrani jer su Ukrajina i Rusija jedni od glavnih proizvođača žitarica u svijetu. Europska komisija predložila je mjere kako osigurati dostupnost hrani u EU, ali i pomoći ostatku svijeta.

Države članice moći će koristiti za proizvodnju i zemljište koje dosad nije bilo namijenjeno za poljoprivrednu proizvodnju. Ukrajina će od Poljske dobiti pomoć kako bi, koliko god je moguće, provela proljetnu sjetvu. Poljska će ukrajinskim farmerima pružati pomoć u sjemenu i gorivu, a EU će ih sufinancirati.

Izgladnjivanje kao oružje

Povjerenik EU za poljoprivrednu Janusz Wojciechowski upozorio je da Rusija koristiti stare metode izgladnjivanja kao oružja u ratu, time što uskraćuje dostavu hrane gradovima u Ukrajini, a u isto vrijeme onemogućava obradu zemlje

– Nećemo ostaviti Ukrajince same u suočavanju s ruskom agresijom. Naš prioritet je osigurati da Ukrajinci imaju dovoljno hrane, goriva i vode. Također ćemo im pomagati da dovrše sjetvu žitarica i suncokreta koje su im potrebne koliko i nama i cijelom svijetu. Ovim Komisija pomaže u osiguravanju hrane za cijeli svijet – rekao je i dodao kako su danas ukrajinski farmeri “i ratnici i poljoprivrednici”.

Poljska protjerala 45 ruskih diplomata

Poljska je odlučila protjerati 45 ruskih diplomata zbog sumnje u špijunske aktivnosti protiv njihove zemlje, izvijestilo je poljsko ministarstvo vanjskih poslova, piše BBC.

– Riječ je o osobama koje su špijuni ili suradnici špijuna, rekao je Stanislaw Zaryn – glasnogovornik poljske specijalne službe.

Jednog špijuna su vlasti otkrile tijekom istrage protiv poljskog državljanina koji je radio u arhivima varšavskog matičnog ureda. Poljak je uhićen prošloga tjedna i određen mu je pritvor u trajanju od tri mjeseca.

Jutarnji list/https://www.jutarnji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori