Featured Video Play Icon

ZOVKO: Strateški kompas EU fokusiran je na mir i stabilnost u krhkim zemljama poput BiH

Vrijeme:1 min, 15 sec

U Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) održana je rasprava s visokim predstavnikom Josepom Borrellom i razmijenjena mišljenja o jučer usvojenom Strateškom kompasu EU-a. Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) Željana Zovko pozdravila je navedeni dokument, istaknuvši da se radi o tekstu koji dolazi u ključnom trenutku za europsku sigurnost, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Zovko je pritom naglasila da bi Strateški kompas EU trebao poslužiti kao putokaz za najbolju primjenu postojećih instrumenata i proračunskih stavki propisanih pitanjima obrane te pomoći državama članicama za bržu koordinaciju oko sigurnosti svojih građana. Također, je pozdravila i dogovor o stvaranju europskog kapaciteta za brzo raspoređivanje.

“Pohvaljujem uvrštavanje ključnih izraza koji u sadržaju teksta pokazuju nepristran pristup održavanju mira i stabilnosti u krhkim zemljama poput Bosne i Hercegovine” – poručila je Zovko, dodavši kako takva formulacija dolazi u važnom trenutku jer presudni pregovori o izbornoj reformi nisu uspjeli doći do cilja, unatoč svim naporima ESVD-a. Svoje izlaganje zaključila je upitom o tome jesu li zaprimljene službene reakcije međunarodnih partnera poput SAD-a, Kanade i ostalih.

Podsjetimo, Strateški kompas predstavlja ambiciozan plan koji ocrtava konkretne radnje za jačanje sigurnosne i obrambene politike EU do 2030. godine, a usvojilo ga je 27 država članica. Cilj mu je povećati otpornost i koordinaciju Europske unije za suočavanje sa zajedničkim sigurnosnim izazovima unutar i izvan nje. To uključuje i stvaranje europskog kapaciteta za brzo raspoređivanje koji će omogućiti hitro raspoređivanje do 5000 vojnika za različite vrste kriznih situacija.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)