Strateški kompas, vizija obrambenog razvoja EU-a do kraja ovoga desetljeća

Vrijeme:2 min, 2 sec

Strateški kompas

Ministri vanjskih poslova i obrane država članica EU-a usvojili su u ponedjeljak u Bruxellesu Strateški kompas, viziju obrambenog razvoja Unije do kraja ovoga desetljeća, koji predviđa snagev za brzi odgovor s do 5000 vojnika do 2025. godine.

“To je dokument koji podupiremo od samog početka, a koji se počeo razvijati prije dvije godine za vrijeme hrvatskog EU vojskapredsjedanja Vijećem EU-a. On je buduća strateška podloga za sve naše odluke koje će se donositi u sljedećih pet do deset godina”, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da su u dokumentu kaže da EU mora preuzeti nove obveze po pitanju sigurnosti i obrane.

I Grlić Radman i Banožić istaknuli su važnost što je u dokumentu, na inzistiranje Hrvatske, izričito spomenuta konstitutivnost naroda u Bosni i Hercegovini.

U pogledu zapadnog Balkana kaže se da sigurnost i stabilnost u tom području još nije zajamčena i zbog sve većeg stranog upletanja, uključujući i kroz dezinformacijske kampanje, kao i zbog mogućeg prelijevanja sadašnje sigurnosne situacije u Europi.

“Od posebnog je interesa podržati suverenost, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine na temelju načela jednakosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda, sukladno ustavu Bosne i Hercegovine, kao i reformski proces na njezinu europskom putu”, stoji u dokumentu u kojem se također navodi i važnost dijaloga između Beograda i Prištine.

U dokumentu od 50-stranica kaže se da “neprijateljsko sigurnosno okruženje traži od EU-a da napravi kvantni skok i poveća svoje sposobnosti i spremnost za djelovanje, pojača otpornost te osigura solidarnost i uzajamnu pomoć”.

U Strateškom kompasu zacrtano je da će EU razviti snage za brze odgovore do 2025. godine, koje bi imale do pet tisuća pripadnika.

“Moramo moći brzo odgovoriti na neposredne prijetnje ili brzo reagirati na krizne situacije izvan Unije u svim fazama sukoba”, kaže se u dokumentu. Te snage imale bi kopnenu, zračnu i pomorsku komponentu.

Jačanje obrambenih sposobnosti EU-a treba biti komplementarno NATO-u, koji ostaje temelj kolektivne obrane svojih članica.

Države članice se obvezuju da će više ulagati u obranu, obrambene sposobnosti i inovativne tehnologije kako bi popunile strateške nedostatke i smanjile tehnološku i industrijsku ovisnost.

“Strateški kompas postavlja ambiciozan, ali ostvariv plan za jačanje našesigurnosne i obrambene politika do 2030. godine”, kaže se u dokumentu te dodaje da neprijateljsko okruženje i širi geopolitički trendovi zahtijevaju od EU-a da preuzme više odgovornosti za svoju sigurnost.

 

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori