Bukte požari u Rami: Tri dana traže pomoć helikoptera, ali još ga nema

Vrijeme:1 min, 29 sec

 

Ako helikopter ne stigne u skoro vrijeme posljedice mogu biti katastrofalne, kaže Nevistić

Na području općine Prozor – Rama već četiri dana vatrogasci, lovci i mještani se bore s požarima koji su zahvatili kilometarske površine, a tri dana nakon što su zatražili pomoć iz zraka, helikopter Oružanih snaga BiH im još ne stiže.

Predsjednik DVD-a Rama Duje Nevistić za Klix.ba kaže kako je stanje izuzetno teško na požarištima i da se s vatrenom stihijom ne mogu izboriti bez pomoći iz zraka, koja ne stiže niti se najavljuje iako je poziv za pomoć uputila Civilna zaštita 21. ožujka.

“Trenutno su aktivan dva velika požara na kilometarskih površinama. Jedan s Duga ide prema Kranjčićima, a drugi od Luga prema Muši gdje je ramska brana dužine preko dva kilometra. Teren je nepristupačan i ne može se doći do njih, a zbog vjetra se nekontrolirano širi i mijenja smjer kretanja, tako da mi možemo samo dežurati i braniti naselja i obiteljske kuće od vatre”, kaže Nevistić.

Ističe da su samo od jutros imali dva požara koja su ugrožavala obiteljske kuće na naseljima Borovnica i Perići, te da su ih uspješno sanirali, ali da su zbog kilometarskih požarišta svi u strahu od mogućeg scenarija, ako uskoro ne dođe helikopter oružanih snaga, koji jedino može zaustaviti vatrenu stihiju u toj općini.

“Iz Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije u Mostaru su s nama u kontaktu i redovito provjeravaju stanje, ali nam pomoć nitko ne pruža i prepušteni smo sami sebi”, kaže Nevistić.

Ako helikopter ne stigne u skoro vrijeme, kako kaže Nevistić, posljedice mogu biti katastrofalne te se nada da će u što skorije vrijem odgovorni za pružanje pomoći iz zraka općini Prozor-Rama shvatiti ozbiljnost stanja i poslati helikopter za gašenje požara.

Vecernji.ba/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)