Arhitekt invazije na Ukrajinu je potpuno nestao: ‘Vojska se slabo bori. Zna se tko je odgovoran‘

Vrijeme:5 min, 29 sec

 

Desetljećima sovjetska i ruska vojska nisu doživjele tako velike gubitke u tako kratkom vremenu

Umirovljeni ruski general Leonid Ivašov, šef udruge aktivnih i umirovljenih ruskih vojnih časnika, još je u siječnju upozorio da bi invazija na Ukrajinu bila besmislena i veoma opasna. To bi ubilo tisuće ljudi, od Rusa i Ukrajinaca napravilo doživotne neprijatelje, riskiralo rat s NATO-om i ugrozilo opstanak same Rusije kao države, naglasio je general Ivašov.

No Putin je naredio napad. Zbog velikih gubitaka ruske vojske u Ukrajini, Pentagon je objavio da je ruska borbena moć pala ispod 90 posto svoje izvorne snage. Rusko napredovanje je zaustavljeno, Ukrajinci su nastavili jačati obranu Kijeva i objavili da su pod svoju kontrolu vratili Makariv, grad oko 60 kilometara udaljen od glavnoga grada. U Hersonu snimke pokazuju ruske vojnike kako otvaraju vatru na demonstrante, što znači da postoji otpor i u tom jedinom većem gradu koji su Rusi osvojili.

Je li neočekivano slabo napredovanje ruskih snaga u Ukrajini potkopalo autoritet ruskog predsjednika Vladimira Putina? New York Times objavio je tekst pod naslovom “Dok je Rusija u zastoju u Ukrajini, jača neslaganje oko Putinova liderstva”, koji potpisuju šef moskovskog dopisništva lista Anton Trojanovski i ekspert za zemlje bivšeg SSSR-a, dobitnik Pulitzera Michael Schwirtz. Schwirtz sad piše iz Odese, Trojanovski iz Istanbula.

 

image

Uništeni trgovački centar u Kijevu/Aris Messinis

 

Čini se da je odluka o invaziji na Ukrajinu donesena na temelju loših obavještajnih podataka, piše NYT. Loši rezultati na terenu toliki su da su već počeli sukobi i prebacivanje krivnje. Igor Girkin, bivši pukovnik ruske obavještajne službe FSB-a i bivši ministar obrane u proruskim pobunjenim regijama na istoku Ukrajine, rekao je u videointervjuu objavljenom u ponedjeljak da je Rusija katastrofalno pogrešno procijenila ukrajinske snage. Neprijatelj je u svakom pogledu podcijenjen, ustvrdio je Girkin.

Analitičari su očekivali da će ruska robusna, tehnološki napredna vojska brzo napredovati u Ukrajini, čini se da je i Putin računao da će brzo zauzeti najveće gradove, među njima i Kijev, obezglaviti zemlju i postaviti marionetsku vladu.

Preuzmite vlast u svoje ruke, pozvao je Putin ukrajinske vojnike drugog dana invazije, očito očekujući da će prijeći na njegovu stranu. No nakon mjesec dana čini se da su ruske trupe zaglavile u sukobima s mnogo slabijom, ali fleksibilnijom ukrajinskom vojskom, ocjenjuju analitičari NYT-a.

Kao da odgovara na kritike, Putin je više puta javno poručio da se rat odvija “prema planu”.

Definitivno možemo reći da ništa nije prema planu, usprotivio se ruski vojni analitičar Pavel Luzin. Desetljećima sovjetska i ruska vojska nisu doživjele tako velike gubitke u tako kratkom vremenu, kaže Luzin. Zadnji podatak o gubicima u Ukrajini Rusi su iznijeli još 2. ožujka: 498 mrtvih. Prema Amerikancima, konzervativna procjena je da je poginulo barem sedam tisuća ruskih vojnika. Rusi su za Čečeniju priznali da su izgubili ukupno 11 tisuća vojnika u gotovo desetljeću rata.

 

image

Uništeni raketni lanser/Sergey Bobok

 

Čini se da su izgubili neuobičajeno velik broj visokih časnika, što također utječe na planiranje vojnih akcija. Ukrajinci tvrde da su ubili najmanje šest ruskih generala, a Moskva priznaje jednog poginulog, general-bojnika Andreja Suhoveckog, zamjenika zapovjednika 41. kombinirane armije, plus zamjenika zapovjednika Crnomorske flote Andreja Palija, za kojeg je u nedjelju potvrđeno da je poginuo u borbama oko lučkoga grada Mariupolja. Ukrajinci tvrde da je poginuo i general-bojnik Oleg Mitjajev, koji je slovio za jednog od najiskusnijih ruskih zapovjednika. Vodio je najveću inozemnu rusku vojnu bazu, onu u Tadžikistanu, bio je drugi čovjek ruskih snaga u Siriji.

Kada je Putin naredio napad na Ukrajinu, general Mitjajev određen je da vodi 150. motoriziranu streljačku diviziju, čiji su vojnici pomogli zauzeti zgradu Reichstaga u Berlinu 1945. Ekstremnodesničarska postrojba Azov objavila je na Telegramu fotografiju generalova krvavog leša, uz poruku “Slava Ukrajini”. Moskva nije potvrdila smrt generala Mitjajeva, kao ni smrt još četvorice generala za koje Ukrajinci tvrde da su ih ubili. Pogibije tako visokih časnika razotkrivaju operativno-sigurnosne neuspjehe, kao i probleme u zapovjednoj strukturi ruske vojske suočene s mnogo okretnijim ukrajinskim snagama, piše NYT.

General pukovnik Ben Hodges, bivši zapovjednik američke vojske u Europi, kaže da u modernom ratovanju nema puno generala koji bi mogli biti izbačeni iz stroja. No Ukrajina je vrlo smrtonosno bojno polje.

Neuspjesi u Ukrajini počeli su stvarati rascjep unutar ruskog vodstva, ocjenjuje Andrej Soldatov, autor i stručnjak za ruske vojne i sigurnosne službe. Prvi ruski obavještajac zadužen za operacije u Ukrajini i njegov zamjenik stavljeni su u kućni pritvor, tvrdi Soldatov. Njegovi izvori kažu da je i ministar obrane Sergej Šojgu, inače vrlo blizak Putinu, “pretrpio gubitak položaja”.

 

image

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu/Screenshot Twitter

 

Ne slažu se svi analitičari s tim tvrdnjama, piše NYT, no Šojgu je zadnji put snimljen s Putinom 27. veljače: na poznatoj snimci na kojoj su Šojgu i general Valerij Gerasimov na jednom kraju dugačkog stola, a Putin na drugom kraju. Putin im je tom prilikom naredio da ruske nuklearne snage stave na višu razinu pripravnosti.

“Rat je pokazao da se vojska slabo bori. Za to je odgovoran ministar obrane”, kaže ruski vojni analitičar Luzin.

General Joseph LVotel, bivši zapovjednik Središnjeg zapovjedništva SAD-a, ispričao je novinarima Timesa da neke ruske jedinice nisu razumjele zapovijedi i da su čak napustile vojnu opremu. Zbog toga se čini da su zapovjednici dolazili bliže bojišnici kako bi nadzirali svoje trupe u borbi, osobnim primjerom ili zastrašivanjem. Time američki general tumači toliki gubitak ruskih vojnih časnika. Za rusku vojsku to nije dobro, gubitak vodstva utječe na moral, borbenu snagu i učinkovitost, ukazuje general Votel.

image

Ukrajinski vojnik kraj Kijeva/Dimitar Dilkoff

 

Za ruske generale problem je i u tome što su posljednja desetljeća proveli boreći se u drugačijoj vrsti ratova. U Čečeniji početkom 2000-ih uspjeli su ugušiti pobunu na malom teritoriju, pribjegavajući strategiji spaljene zemlje i uništavanju cijelih gradova. U Siriji su vodili zračne napade na grupe koje nisu imale sofisticirano oružje. Ukrajina je u vojnom smislu daleko slabija od Rusije, ali očito je naučila dosta u osmogodišnjem ratu protiv proruskih separatista u Donecku i Luhansku, ocjenjuju analitičari NYT-a. Ukrajina ima svoje zračne snage, koje su uglavnom ostale netaknute, i moderne protuzračne sustave. Dok su se konvoji ruskog oklopa kretali ukrajinskim autocestama, ukrajinske snage iskoristile su bespilotne letjelice i lako pokretne pješačke postrojbe za razorni učinak, ostavljajući iza sebe brojna napuštena i zapaljena vozila.

Diljem Ukrajine ruske snage su sada uglavnom u zastoju. Ali analitičari upozoravaju da vojni neuspjesi neće odvratiti Putina od rata, jer je on već borbu u Ukrajini označio kao pitanje opstanka Rusije, i sve snažnije šalje poruke ruskoj javnosti da se pripremi za dugo ratovanje.

Jutarnji list/https://www.jutarnji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori