Europske tvornice auta u panici jer ne mogu doći do jeftine ukrajinske komponente: ‘Ne možemo ništa‘

Vrijeme:4 min, 45 sec

Za razliku od ostalih dijelova koji se mogu lako proizvesti i drugdje, kablovi se rade po mjeri i svaki model ima svoj posebni sustav.

Do početka invazije na Ukrajinu, svi su proizvođači automobila auto kablove uzimali zdravo za gotovo.

I BMW i Volkswagen bili su prisiljeni zaustaviti proizvodnju u svojim pogonima diljem Europe, nakon što su se zbog ruske invazije morale zatvoriti brojne tvornice u Ukrajini.

Sada je autoindustrija te zemlje, u kojoj se nalazi oko 40 tvornica raznih dijelova, u velikoj opasnosti, jer se proizvođači automobila doslovno utrkuju tko će prije naći neke druge pogone ili kopirati opremu po narudžbi koja im je potrebna za izradu kabelskih snopova.

‘Problem s auto kablovima je taj što su to osnovni dijelovi’, kaže Alexandre Marian, direktor u konzultantskoj tvrtki AlixPartners iz Pariza. ‘Ne možete ni početi sastavljati automobil ako nemate kabelske snopove.’

Kablovi po mjeri

Za razliku od ostalih dijelova, koji se mogu lako proizvesti i drugdje, kablovi se rade po mjeri. Svaki model automobila ima vlastiti, posebni sistem, koji mora odgovarati na milimetar kako bi proizvođači mogli ugurati te žice posvuda po automobilu.

Herbert Diess, direktor u Volkswagenu, kaže: ‘U našem slučaju, s obzirom na to da smo pozicionirani kao vrhunski proizvođač, većina žica koje ugrađujemo specifična je za svaki pojedini model. Zato je odnos jedan na jedan.’

No preseljenje proizvodnje je logistička noćna mora.

‘Radi se o mješavini različitih kablova, ne možete samo staviti svih sto dijelova zajedno u kutiju i to poslati’, kazala je osoba upoznata s čitavim procesom. ‘Njih je jako teško transportirati.’

Diess iz Volkswagena kaže: ‘Pokušavamo dobiti što je moguće više iz pogona u Ukrajini… A paralelno, još od početka sukoba, počeli smo raditi na alternativama koje će uskoro biti dostupne.’

Te alternative uključuju prebacivanje opreme, što je problematično s ovako nepouzdanim graničnim prijelazima, ili njezino repliciranje od početka, što je skupo i iziskuje puno vremena.

Leoni, koji ima dva pogona u Ukrajini te u Srbiji, Rumunjskoj i Africi, kaže kako ‘po čitav dan rade na analizi i procjeni razvoja situacije u pogonima’.

‘Trenutno ispitujemo sve opcije kojima bismo kompenzirali poremećaje u proizvodnji’, poručili su iz kompanije.

Puno stručnog rada

Dominic Tribe, stručnjak za opskrbne lance u konzultantskoj tvrtki Vendigital, kaže: ‘Za proizvodnju auto kablova potrebno je jako puno vrlo vještog i stručnog ručnog rada. Komplicirano je jer se ponekad radi o kilometrima kablova i stotinama konektora koji se moraju ručno spojiti i testirati.’

Nova oprema potrebna za proizvodnju auto kablova košta između 100.000 i dva milijuna eura, i potrebno je između tri i šest mjeseci da se izgradi.

Nekim kupcima Minija je rečeno da očekuju zastoj u isporuci od tri mjeseca dok se ne pronađu nove tvornice koje će proizvoditi dijelove.

‘S našim dobavljačima pokušavamo naći rješenje i podržavamo ih u njihovom implementiranju, bez obzira radi li se o nastavku proizvodnje u Ukrajini ili traženju novih lokacija’, poručuju iz BMW-a koji je zatvorio dva pogona u Njemačkoj i objekt za Minije u Velikoj Britaniji.

Iako su i BMW i VW ponovno pokrenuli svoje pogone, neće moći izraditi one modele čije je kablovlje zapelo u Ukrajini.

Neki ukrajinski dobavljači ponovno su pokrenuli operacije, kažu proizvođači i dobavljači upoznati sa situacijom.

U utorak su iz Volkswagena poručili da devet od 11 dobavljača iz Ukrajine rade, ali sa smanjenim kapacitetom. ‘Proizvodnja je moguća u većini naših pogona, no sa smanjenim kapacitetom.’

Veliki problem je i prebacivanje gotovih dijelova preko ukrajinsko – poljske granice pa do nestrpljivih tvornica automobila.

Manjak vozača kamiona

Postoji ozbiljan manjak vozača kamiona, koji su uglavnom muškarci pa im je zabranjen izlazak iz Ukrajine.

Neke su se tvornice obratile svojim umirovljenim zaposlenicima za pomoć pa kako bi pogurali proizvodnju, kazao je jedan zaposlenik ukrajinskog pogona.

Nadalje, mnoge prijevozničke tvrtke oklijevaju poslati svoje kamione van zemlje jer se boje da se neće vratiti.

Čak i kad se uspije doći do kamiona i vozača, granični su prijelazi preplavljeni izbjeglicama i gotovo su posve zatvoreni za tradicionalni promet u poslovne svrhe.

‘Ako pošaljete kamion, ne znate hoće li biti u Poljskoj za tri sata ili tri dana ili će ga vratiti natrag’, kazala je jedna osoba upoznata sa situacijom. ‘Svaki dan iznova provjeravamo je li moguće poslati jedan ili dva kamiona.’

‘U praksi, zemlja nije otvorena za bilo kakvu vrstu normalne komercijalne aktivnosti’, kaže Joseph Massaro, financijski direktor u Aptivu koji dobavlja autodijelove.

Kompanija koja ima dva pogona u zapadnoj Ukrajini, počela je seliti dijelove u preostale pogone u Poljskoj, Rumunjskoj i Srbiji. Preseljenje koje se provodi uz pomoć Volkswagena, uključuje i preseljenje radnika i njihovih obitelji.

S obzirom na to da je za sastavljanje auto kablova potrebna velika spretnost, većina radnika su žene na koje se ne odnosi zakon o regrutaciji koji se odnosi na sve Ukrajince između 18 i 60 godina.

Jedan dobavljač procjenjuje da su oko tri četvrtine radnika žene, a većini njih je ponuđeno da se vrate na posao ako je dovoljno sigurno.

‘Sjajno je u kolikoj su mjeri ljudi motivirani i spremni podržati kompaniju’, kaže voditelj jedne grupe dobavljača.

No za Ukrajinu je doista opasno ako proizvođači počnu seliti svoje pogone na zapad. Industrija auto kablova mogla bi početi opadati, čak se i posve ugasiti, kazalo je nekoliko direktora pod uvjetom da ostanu anonimni.

Massaro iz Aptiva dodaje: ‘U nekom trenutku ćemo morati procijeniti ima li smisla vratiti se u Ukrajinu i kada će to uopće biti moguće.’

 

https://novac.jutarnji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori