Featured Video Play Icon

Puknuća u bastionu ruske propagande: Pljušte reakcije, oglasio se i zloglasni Putinov novinar

Vrijeme:2 min, 55 sec

 

Inače, prije svog prosvjednog istupa Marina Ovsjanjikova snimila je i videoporuku

Više nije sigurno ni u bastionima Putinove ratne medijske propagande. Rusi sve više uviđaju da je Rusija agresor u ratu u Ukrajini, koliko god tamošnja propaganda nastojala tvrditi suprotno. U ponedjeljak, 14. ožujka, usred središnjeg večernjeg dnevnika TV postaje Prvi kanal “Vremja” (Vrijeme), redaktorica i urednica u informativnom programu Marina Ovsjanjikova, dok je voditeljica najavljivala prilog o ruskom odgovoru na zapadne gospodarske sankcije, uletjela je s plakatom na kojemu je pisalo na ruskom i engleskom – “No war. Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi. Ovdje vas lažu. Russians against war (Rusi su protiv rata)”.

Osim toga, Ovsjanjikova je nekoliko puta uspjela ponoviti “Zaustavite rat! Ratu – ne!”, nakon čega je počeo prilog i prosvjednica je isključena iz programa. Nakon tog hrabrog istupa po nju su došli policajci koji su je odveli u obližnju policijsku postaju, gdje su je optužili prema novom zakonu 20.3.3 kojim se kažnjava “diskreditacija ruske vojske” zbog čega može dobiti maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora ili je mogu poslati na višegodišnji prisilni rad.

image

Marina Ovsjanikova, ruska novinarka/ Screenshot Twitter

Iako su po nju u postaju odmah došla tri poznata ruska odvjetnika – Danil Berman, Dmitrij Zahvatov i Anastasija Kostanova, nisu mogli doći do nje, jer im je rečeno da u postaji više nije, a na telefonske pozive se nije javljala.

Međutim, u utorak popodne jedan njezin odvjetnik je objavio da je novinarka pronađena – na sudu!

Zanimljivo je da se oko njezine akcije javio i Kremlj, a Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov nazvao je to “huliganskim postupkom” te da se uredništvo televizije “mora suočiti i razabrati s onime što se dogodilo” te da to nije “tema kojom se Kremlj bavi”.

 

 

Inače, prije svog prosvjednog istupa Marina Ovsjanjikova snimila je videoporuku u kojoj je kazala kako je ona iz miješanog braka, otac joj je Ukrajinac, a majka Ruskinja (inače, rođena je u Odesi). Rekla je kako je ono što se sad događa u Ukrajini zločin te da je Rusija agresor.

– Odgovornost za agresiju leži na jednom čovjeku. Taj čovjek je Vladimir Putin – izjavila je Ovsjanjikova.

 

image

Handout

 

Snimka njezina istupa na YouTubeu već je, u prvih nekoliko sati, imala više od pola milijuna pregleda, a nekoliko tisuća ljudi na njezinu Facebook profilu pozdravilo je njezinu gestu. Voditeljica dnevnika Ekatarina Andreeva kratko je prokomentirala incident objavom da je “mirna poput stijene” i da je to zato što se bavi jogom te da ta “mirnoća izlazi iz njezina srca”.

Jedan od najpoznatijih prorežimskih ruskih novinarskih propagandista Vladimir Solovjov, koji je nedavno u svojoj emisiji vrijeđao i vikao na gosta koji se usudio dovesti u pitanje opravdanost ruskog napada na Ukrajinu, čestitao je Andrejevoj na njezinu ponašanju. No ništa nije rekao o postupku Marine Ovsjanjikove iza koje su stale mnoge poznate ruske javne ličnosti poput politologa Abbasa Galjamova, novinara Danila Galperoviča i urednika zabranjenog neovisnog TV kanala Dožda Timofeja Dzjadka, građanske oporbene političarke Ljubov Sobolj i Kire Jarmiš, glasnogovornice utamničenog oporbenog političara Alekseja Navaljnog.

 

image

Vladimir Solovjov/Youtube Screenshot

Njezin postupak usporedili su s istupom Natalije Gorbanjevske koja je na Crvenom trgu prosvjedovala nakon intervencije 1968. u Čehoslovačku. Na politički performans Marine Ovsjanjikove reagirao je i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji joj je čestitao na iznimnoj hrabrosti te je zahvalio svim Rusima koji ne žele šutjeti.

– Oni koji se ne boje prosvjedovati spašavaju obraz Rusije i pokazuju da nije izolirana od svijeta – izjavio je ukrajinski predsjednik Zelenski.
Jutarnji list/https://www.jutarnji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)