Hoće li HNS BiH žrtvovati dvije izborne jedinice za dogovor o Izbornom zakonu

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

Dok se nagađa o mogućnosti odgode izbornog procesa u BiH, posve je izvjesno kako nepostizanje dogovora o izbornoj i ustavnoj reformi te bošnjačkom preglasavanju Hrvata dovelo do novoga opasnog zapleta koji bi pogoršao ionako poremećene odnose u zemlji. U međuvremenu se nije dogodio nastavak razgovora iako je nekoliko dužnosnika hrvatskih i bošnjačkih stranaka najavljivalo kako bi se mogla održati još jedna runda razgovora nakon koje bi bilo jasno postoji li prostor za dogovor, piše Večernji list BiH.

Novi Neum

Iako se tvrdilo da će to biti slučaj i za razgovore koji su vođeni u Neumu, očekuje se da bi se u slučaju povoljnog razvoja kod domaćih političara ponovno mogli uključiti i međunarodni dužnosnici iz američke i europske administracije. Hrvatska je strana do sada inzistirala na nekoliko načela koji uključuju čvrsto držanje uz utvrđena rješenja Daytonskim mirovnim sporazumom, od konstitutivnosti naroda i legitimnog političkog predstavljanja, do protivljenja brisanju naroda ili uvođenja bilo kakvog modela koji bi ponovno omogućio manipulaciju i nametanje hrvatskih političkih predstavnika. Jedno od načela za koje su dobili potporu Venecijanske komisije je i postojanje dviju izbornih jedinica čemu se snažno protivi bošnjačka politika. Na taj način, smatraju, otvorila bi se mogućnost uspostave hrvatskoga entiteta u Bosni i Hercegovini u što su prilično agresivno uvjerili i vlastitu javnost. Sada praktično niti jedna bošnjačka ili probošnjačka stranka ne prihvaća uspostavu dviju izbornih jedinica, a čijim bi se postojanjem tek jednoga dana (kada se održavaju izbori) izbjegla mogućnost preglasavanja Hrvata i značajno relaksirali odnosi dvaju naroda. Upravo je zakopavanje ratnih sjekira između nekadašnjih saveznika na početku rata ’90-ih, pa žestokih neprijatelja i ponovnih saveznika na kraju rata te snažno antagoniziranih zajednica zbog bošnjačkog preglasavanja i nametanja političkih predstavnika, iznimno značajno za budućnost BiH.

Suvereno odlučivanje

Zbog toga se unutar hrvatskog političkoga korpusa razmišlja o mogućem kompromisnom rješenju i odustajanju od postojanja dviju izbornih jedinica, područja, kako bi se otklonili strahovi kod bošnjačke strane koja je s izbornom reformom pokazala velike apetite od kojih se mora izvući i pristati na kompromis koji će Hrvatima vratiti moć suverenog odlučivanja na izborima.

Zoran Krešić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)