DUJE ŠANTIĆ: Ostale su mi samo njegove ‘matrikule’, ne vjerujem da ću uspjeti pokopati tijelo oca

Vrijeme:3 min, 30 sec

 

Duje Šantić, sin generala HVO-a Vlade Šantića, upozoravao je da je ovaj ratni zločin okarakteriziran kao ‘obično ubojstvo’

“Ostale su mi samo od njega matrikule (ogrlica i pločica s imenom i prezimenom)”, rekao je u prvome komentaru nakon što smo ga kontaktirali Duje Šantić, sin generala Hrvatskoga vijeća obrane Vlade Šantića, koji je netragom nestao nedaleko od Bihaća točno prije 27 godina za što se odnedavno sudi skupini pripadnika bošnjačke Armije BiH, piše Večernji list BiH. Na svome Facebook profilu upravo je tu posljednju uspomenu na oca objavio Duje i napisao 27 godina.

Skidao ih prije spavanja

Tijekom jutra obitelj se svetom misom i molitvom prisjetila Vlade Šantića za čijim tijelom tragaju punih 27 godina. Duje je posvjedočio kako je general očito bio krenuo spavati kada bi s vrata skinuo vojne oznake zajedno s krunicom.

“To je jedino što nam je ostalo. On bi to skinuo prije spavanja zajedno s krunicom”, kaže Duje.

On je nedavno svjedočio na početku sudskog postupka koji se za ubojstvo njegova oca vodi pred Županijskim sudom u Bihaću. Po njegovim riječima, odavno je jasno kako se cijeli slučaj ubojstva i nestanka tijela generala Šantića “sustavno zataškava”.

“Nažalost, nedavno sam shvatio kako nećemo nikada pronaći njegovo tijelo i riješiti ovaj slučaj. Sve se čini kako bi se i ovaj sudski postupak završio i da se slučaj zaboravi”, dodao je.

Duje Šantić izrazio je ogorčenost što u borbi obitelji za rasvjetljivanje sudbine nekadašnjeg zapovjednika Hrvatskoga vijeća obrane u Bihaću nije nikada dobio potporu vlasti iz BiH i Hrvatske.

“Baš mi je krivo što nitko iz hrvatske ili bh. politike nije pogurao rješavanje toga slučaja. Na suđenje nije nitko došao i to mi puno govori. To je sramota”, dodao je Duje Šantić koji je pojasnio da ga je cijelo vrijeme otvoreno podržavao predsjednik Hrvatske republikanske stranke iz Mostara Slaven Raguž.

Duje Šantić je zajedno s majkom Jagodom sredinom prosinca prošle godine svjedočio na početku sudskog postupka po optužnici podignutoj zbog ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića. Županijski sud u Bihaću još je u siječnju 2019. potvrdio optužnicu kojom se za ubojstvo generala Šantića terete Hamdija Abdić zvani Tigar, bivši visoki časnik bošnjačke Armije BiH, te Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović. Svi su optuženi da su organizirali i na svirep i podmukao način ubili generala HVO-a Vladu Šantića.

Prvooptuženi Abdić trenutačno je zastupnik Stranke demokratske akcije (SAD) u Parlamentu Federacije BiH. No, skandalozno je kako ovaj slučaj uopće nije tretiran kao ratni zločin, što očigledno jest, a ne tek kao ubojstvo kako bi se izbjeglo procesuirati i armijskog generala Dudakovića. Na drugome ročištu postalo je, nažalost, očigledno da će obrana upravo ‘igrati na kartu’ da, ako nema tijela, nema ni kaznenoga djela.

Vještakinja biološke struke kazala je da se ne može tvrditi da pronađeni tragovi pripadaju Vladi Šantiću, ali ni da ne pripadaju. Elmira Karahasanović kazala je kako je njezin zadatak pronaći biološke tragove koji se mogu dovesti u vezu s ubojstvom Vlade Šantića.

“Većina tragova je bila oku nevidljiva i to tragovi ljudske krvi koji pripadaju muškarcu”, rekla je Karahasanović dodavši da je izvršen pretres i pregled prostorija Željezničkog kolodvora u Bihaću, hotela Sedra u Cazinu, kao i jedne lijeve čizme.

 

 | Autor :

Nemoguća DNK analiza

General Šantić nestao je u noći s 8. na 9. ožujka 1995. godine u Bihaću nakon što ga je iz lokalnog zapovjedništva HVO-a odveo optuženi Abdić sa svojim vojnicima. Šantića su, prema izjavama svjedoka, odveli u hotel Sedra, gdje je razgovarao sa zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH Atifom Dudakovićem, a nakon toga mu se gubi svaki trag. Ovo smaknuće dogodilo se u jako osjetljivom trenutku 1995. godine kada su se pripremale oslobodilačke operacije u Hrvatskoj i BiH, a tada provedena istraga nije rezultirala ničim opipljivim. “Slučaj Šantić” godinama je zaboravljen, da bi bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka. Svjedok je tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s neidentificiranim koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća, no nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu kako bi se utvrdilo pripadaju li generalu Šantiću.

Zoran Krešić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori