Banožić i Hranj o letjelici: Ovo nije prijetnja za Hrvatsku, sustav sigurnosti nije zakazao

Vrijeme:2 min, 59 sec

 

Kad napravimo detaljnu analizu moći ćemo povezati cijeli proces. Moj razgovor s Mađarskom išao je u pravcu da doznamo kako je letjelica prošla kroz njihov prostor. Sustav domovinske sigurnosti nije zakazao – kaže ministar obrane.

Ministar obrane Mario Banožić izvijestio je da pad bespilotne letjelice, koja se u četvrtak oko 23 sata srušila u Zagrebu, nije bila prijetnja za Hrvatsku te da nije zakazao sustav domovinske sigurnosti.

– Krenuli smo u dva pravca. Dakle od jutra se provodi krim istraga na temelju dijelova letjelice. Također, drugi dio priče je suradnja s NATO članicama s kojima razmjenjujemo informacije. Čuo sam se s glavnim tajnikom te mađarskim i slovenskim ministrima obrane. Ono što sigurno možemo reći da je letjelica ušla u naš prostor u 22:57 sati iz Mađarske te je letjela sedam minuta brzinom od 700 km/h. Ovo nije bila prijetnja za Hrvatsku – kazao je.

U ovom trenutku se ne može točno kazati čija je letjelica, kazao je načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj.

– Incident je ozbiljan. Predstoji ozbiljna, intenzivna istraga. Analiziramo parametre leta kako bismo otkrili o čemu se radi. Ne možemo u ovom trenutku reći čije su letjelice, to su relativno staromodne letjelice, bile su korištene u Sovjetskom savezu. Bez detaljne analize ne mogu reći niti je li doletjela iz Ukrajine – dodao je.

 

Zagreb: MORH o padu letjelice na Jarunu | Autor : Davorin Visnjic/PIXSELLFoto: Davorin Visnjic/PIXSELL11.03.2022., Zagreb – U Ministarstvu obrane Republike Hrvatske ministar obrane Mario Banozic i nacelnik glavnog stozera Robert Hranj dali su izjave za medije povodom sinocnjeg pada bespilotne letjelice na zagrebacko naselje Jarun. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

 

Na upit što je poduzeto, kaže:

– Hrvatska ima protuzračnu obranu, ona ima određena ograničenja. U planu je intenzivna modernizacija, to nam je broj jedan na listi prioriteta – rekao je.

– Imamo radarski sustav koji je umrežen, automatiziran i uvezen u sustav NATO-a. U ovom trenutku ne znam koji je radar snimio letjelicu, vjerojatno onaj sa Sljemena koji je na najboljoj poziciji – kazao je Hranj.

Banožić je još kazao kako postoje saznanja iz koje je zemlje došla letjelica.

– Kad napravimo detaljnu analizu moći ćemo povezati cijeli proces. Moj razgovor s Mađarskom išao je u pravcu da doznamo kako je letjelica prošla kroz njihov prostor. Sustav domovinske sigurnosti nije zakazao. U kratkom vremenu smo utvrdili o kojem je pravcu riječ. Dobili ste odgovor o prioritetima i podsjećam na nabavu borbenih aviona i silne napore koje ulažemo – tvrdi Banožić.

 

Zagreb: MORH o padu letjelice na Jarunu | Autor : Davorin Visnjic/PIXSELLFoto: Davorin Visnjic/PIXSELL11.03.2022., Zagreb – U Ministarstvu obrane Republike Hrvatske ministar obrane Mario Banozic i nacelnik glavnog stozera Robert Hranj dali su izjave za medije povodom sinocnjeg pada bespilotne letjelice na zagrebacko naselje Jarun. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

 

– MIG-ovi nisu podignuti – dodao je Hranj i odbio odgovoriti na pitanje kako bi “rušili” dronove koje su opasnost za zemlju.

Spremnost protuzračne obrane je 15 minuta, a spremnost oružanih snaga nije podignuta.

– Posade na radarskim sustavima su uvijek na visokom stupnju spremnosti, kao i protuzračna obrana. Imamo protuzračnu obranu, ona ima određena ograničenja i to nam je glavni prioritet – objasnio je ministar obrane.

Hranj nije htio spekulirati što ako se isti scenarij ponovi uskoro.

– Nadam se da se ovo više neće ponoviti, ovo nam je upozorenje. Moramo vidjeti koja su poboljšanja hitna i kako drugi put biti bolji – kazao je.

Podsjetimo, nepoznata letjelica sinoć se srušila u blizini studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu, a policija je izvijesila kako je pronašla krater te dva padobrana. Srećom, nitko nije ozlijeđen u padu letjelice.

Gradonačelnik zagreba Tomislav Tomašević kazao je kako je riječ o događaju bez presedana te da se fragmenti letjelice nalaze na više lokacija.

VL/https://www.vecernji.hrHrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)