Ljubić: Plašenje ratom u drugi plan gura krucijalno pitanje, izmjenu izbornog zakonodavstva

Vrijeme:2 min, 26 sec

 

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora BiH (GV HNS) na sjednici održanoj u petak u Mostaru razmatralo je aktualna svjetska pitanja i refleksiju tih pitanja na Bosnu i Hercegovinu.

Komentirajući krizu na istoku kontinenta predsjednik GV HNS-a BiH Božo Ljubić osudio je agresiju Rusije na Ukrajinu.

– Sukob na istoku Europe, odnosno sukob Rusije i Zapada preko Ukrajine predstavlja prijetnju da se pretvori u veliki rat u Europi ili svijetu. Ne smijemo dopustiti da bilo kakva destabilizacija utječe na destabilizaciju odnosa u Bosni i Hercegovini, iako mi još uvijek ne vidimo niti jedan razlog za zabrinutost u našoj zemlji zbog ove krize – istaknuo je Ljubić.

Apelirao je na sve odgovorne u Bosni i Hercegovini da “narod ne straše ratom”.

– Nitko normalan u Bosni i Hercegovini, a posebice oni koji su to ranije prošli, o ratu ne razmišlja. Pristupimo harmonizaciji unutarnjih odnosa i stabilizaciji odnosa triju konstitutivnih naroda – dodao je.

Ljubić smatra kako plašenje ratom za cilj ima gurnuti u drugi plan krucijalno pitanje, odnosno dogovor predstavnika tri konstitutivna naroda oko izmjena Izbornog zakona.

U tom kontekstu, Ljubić je naglasio potrebu da se u idućim tjednima nastave pregovori oko izmjena izbornog zakonodavstva kako bi se postigao dogovor na temeljnim načelima Ustava BiH, sukladno presudi Ustavnog suda u BiH i presudama Europskog suda za ljudska prava.

– Molimo sve da pozorno iščitaju ove presude. Potpuno je jasno kojim putem trebamo ići da bismo došli do legitimnog političkog predstavljanja svih konstitutivnih naroda i građana. Prijedlozi HNS-a, koji su ranije komunicirani kroz političke pregovore, implementirali bi sve presude – ustvrdio je Ljubić.

Član pregovaračkog tima HNS-a BiH Josip Merdžo ocijenio je kako su nakon pregovora u Neumu čelnici stranaka imali sastanke koji su dali pozitivne ishode.

– Nažalost, konkretnih rezultata nema, a kriza je razgovore o izbornoj reformi stavila u drugi plan. Trebamo biti svjesni da bez provedbe izbora na temelju novog izbornog zakona naša zemlja neće ići dobrim putem – zaključio je Merdžo.

Ekonomska kriza u Bosni i Hercegovini

Kada je u pitanju ekonomska kriza i poskupljenje namirnica u našoj zemlji, Ljubić je apelirao da se poduzmu mjere koje će najranjivijem dijelu stanovništva osigurati egzistencijalne uvjete.

Zastupnik u Domu naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak komentirao je sjednicu Doma naroda koja se treba održati za dva tjedna, a na kojoj će se govoriti o prijedlogu izmjena Zakona o akcizama i Zakona o PDV-u, što bi moglo pomoći građanima da lakše prebrode nagli rast cijena i ekonomsku krizu.

– Želim vjerovati da će doći do usvajanja ovih zakona. Hoće li to riješiti ova pitanja, nisam siguran. Kriza je velika kao i poskupljenja, ali moramo napraviti iskorake u ovom teškom trenutku kako bismo donekle pomogli najugroženijim kategorijama stanovništva – dodao je Čolak.

Na kraju je izrazio uvjerenje da su svi zastupnici shvatili kako je stanje krajnje ozbiljno.

Jedna od tema na sjednici HNS-a bila je izrada Nacionalne demografske strategije i revitalizacije koje je GV HNS-a pokrenulo prije nekoliko mjeseci.

Fena/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)