U par sati Coca-Cola, Pepsi, Starbucks i McDonald’s povukli se iz Rusije

Vrijeme:1 min, 45 sec
U samo nekoliko sati više ogromnih multinacionalnih kompanija povuklo se iz Rusije.

Pepsi

Posljednja u nizu onih koji obustavljaju poslovanje u Rusiji je Pepsi koji je odluku donio sat vremena nakon Coca-Cole. Pepsi obustavlja prodaju, oglašavanje i promotivne aktivnosti povezane s njegovim markama pića u Rusiji, uključujući Pepsi-Colu, 7Up i Mirindu.

Nakon što je PepsiCo, čija je piće bilo među rijetkim zapadnim proizvodima dopuštenima u Sovjetskom Savezu prije njegova raspada, objavio je da će u Rusiji nastaviti prodavati svakodnevne potrepštine kao što su mlijeko i drugi mliječni proizvodi, hrana za novorođenčad i malu djecu. Učinit će to, rekli su, iz humanitarnih razloga.

Coca-Cola

Obustavu poslovanja u Rusiji večeras je objavila Coca-Cola. Kompanija je u izjavi poručila da su njihova srca s ljudima koji trpe nesavjesne posljedice tragičnih događaja u Ukrajini.

Iz Coca-Cole nisu dali nikakav vremenski okvir za obustavu poslovanja, no zato su poručili: “Nastavit ćemo pratiti i procjenjivati situaciju kako se okolnosti budu razvijale.”

Starbucks

Tvrtka Starbucks Corp objavila je da prekida sve poslovne aktivnosti u Rusiji i da će oko 130 kafića koji nose njegovo ime biti zatvoreno. Alshaya Group sa sjedištem u Kuvajtu, koja ima licencu za rad u Rusiji, “prihvatila je odmah zaustaviti rad i dat će potporu za gotovo 2000 partnera u Rusiji čija egzistencija ovisi o Starbucksu”, rekao je glavni direktor Kevin Johnson.

Starbucks je također objavio da prestaje i sa slanjem proizvoda u Rusiju.

McDonald’s

McDonald’s je objavio nešto prije u utorak da privremeno zatvara svih 847 restorana u Rusiji, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Izvršni direktor Chris Kempczinski rekao je da će lanac pauzirati poslovanje u Rusiji, međutim nastavit će plaćati svoje ruske zaposlenike, a neprofitna organizacija Ronald McDonald House Charities nastavit će s radom, prenosi Index.hr.

Tko je još zaustavio poslovanje u Rusiji?

Poslovanje u Rusiji danas je prekinula i naftna kompanija Shell.

Poznate tvrtke, uključujući Netflix i Levi’s, u proteklim su danima obustavile prodaju ili prestale pružati usluge u Rusiji.

Svoje su trgovine u Rusiji privremeno zatvorili IKEA, H&M i Zara.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)