Izetbegović opet prijeti “skidanjem okova s FBiH”, tvrdi i da “probosanski blok” može predstavljati Hrvate

Vrijeme:2 min, 22 sec

 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović za Federalni radio izjavio je kako HDZ BiH vrši pritisak ne bi li ishodili povoljan aranžman po pitanju Izbornog zakona, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-HDZ bi htio imati kontrolu svega u državi i Federaciji. I tako su se pozicionirali na izborima da ne možete ništa protiv njih. Ali su svjesni da im glasovi i dalje padaju i oni i dalje žele imati poluge u rukama. Sad koriste pritisak koji radi Dodik i Rusija i koketiraju s Beogradom, rade to već nekoliko godina. Sve da bi ishodili ono što žele u vezi s Izbornim zakonom. Mi im to ne možemo dati. Da non stop mogu blokirati sve što hoće, kazao je Izetbegović.

Dodao je kako bi situaciju oko mogućeg neodržavanja izbora u županijama s hrvatskom većinom bilo teško riješiti da nije tu OHR.

-Ukoliko bude bilo potrebe završni korak će uraditi upravo OHR i OSSE, uvjeren je Izetbegović, koji je ponovio laž kako HDZ i na državnoj i na federalnoj razini “radi blokade”.

– Ono što sad traže i što misle da su upravu jeste da ovjekovječimo alate kojima rade blokade. Smatramo da je ok da nađemo način da se jedan član Predsjedništva bira voljom Hrvata. Ako će Bošnjaci neka i Hrvati. Ali to ne smije biti ekskluzivno. Ono što želimo mi jeste da skinemo okove s Federacije, nećemo ovjekovječiti blokade. Može se zaštiti interes nacionalni i da se dopusti Parlamentu da funkcionira istovremeno, kazao je Izetbegović.

On je ustvrdio kako je “probosanski patriotski blok stranaka snažna komponenta od 700-800 tisuća glasova, ne samo Bošnjaka nego i ostalih naroda i Čović to ne želi vidjeti”.

– Te stranke su šest puta veće od isključivo prohrvatskih stranaka i njihova multietnička komponenta je barem velika kao HNS. Tko je tu legitiman tko nije, to je komplicirano. Legitiman je onaj koga građani hoće. A Čović i HDZ bi da potpuno ponište tu komponentu i taj aspekt Daytonskog mirovnog sporazuma koji je kombinacija etničkog i građanskog. Pa bi HDZ sa 100 000 glasova da se pita o svemu, a ne samo o hrvatskom nacionalnom interesu. Mehanizmi za blokade koji traže oni neće proći i tu moraju odustati od toga inače nema dogovora, zaprijetio je Izetbegović.

Dodao je kako je Čović svoju “osobnu frustraciju Komšićem uspio prenijeti na hrvatski narod, zatim da u to uvuče i Hrvatsku pa čak i Srbiju i Rusiju u namjeri da stvari pritisak na mene, na nas”, kazao je. Dodao je kako se Dejtonski mirovni sporazum se mora poštovati.

– Idućeg tjedna ćemo sjesti svi mi iz probosanskog bloka, fronta i SDP i SBB i NiP i svi ostali i definirat ćemo neke zaključke kako se odnosimo i postavljamo u ovoj krizi. Imate u ovom trenu 60 posto ruku koji pripadaju ovom bloku u Parlamentu BiH pa da vidimo što možemo – zaključio je među ostalim Izetbegović.

HMS/https://hms.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori