Biden objavio embargo na rusku naftu: Shvaćamo da nam se Europljani ne mogu pridružiti

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

– Putinov rat već nanosi štetu američkim obiteljima na benzinskim crpkama. S ovim mjerama cijena će dodatno ići gore – rekao je Biden i dodao: – Obrana slobode će nas koštati. I nas ovdje u SAD-u

Rusku naftu više ne primamo u američkim lukama – poručio je američki predsjednik Joe Biden u obraćanju naciji u kojem je objavio da Amerika uvodi embargo na uvoz ruske nafte i plina.

– Sjedinjene Američke Države targetiraju arteriju ruske ekonomije. Nećemo subvencionirati Putinov rat. To činimo u bliskoj koordinaciji sa saveznicima i partnerima diljem svijeta, posebno u Europi. To činimo shvaćajući da mnogi naši europski saveznici možda nisu u poziciji da nam se pridruže. Ali blisko surađujemo s njima kako bismo razvili dugoročnu strategiju smanjenja njihove ovisnosti o ruskoj energiji. Ostajemo ujedinjeni u namjeri povećanja pritiska na Putina – rekao je predsjednik Biden.

Ponovio je da će i Amerikanci osjetiti trošak ovakvog poteza.

– Putinov rat već nanosi štetu američkim obiteljima na benzinskim crpkama. S ovim mjerama cijena (benzina, op.a.) će dodatno ići gore – rekao je Biden i dodao: – Obrana slobode će nas koštati. I nas ovdje u SAD-u.

Prijedlog Europske komisije

Europska komisija je u utorak, pak, objavila plan o smanjenju uvoza ruskog plina za dvije trećine već ove godine, što bi se u najvećoj mjeri nadomjestilo uvozom ukapljenog plina iz drugih zemalja preko LNG terminala u Europskoj uniji.

Na neformalnom summitu šefova država i vlada EU, koji počinje u četvrtak u francuskom Versaillesu, očekuje se usvajanje izjave kojom se sve države članice “slažu o postupnom ukidanju ovisnosti o uvozu ruskog plina, nafte i ugljena”.

Prema Komisijinom prijedlogu, koji će odmah dobiti potporu na najvišoj razini na summitu u Versaillesu, EU računa da može preko LNG terminala uvoziti 50 milijardi prostornih metara (bcm) ukapljenog plina više nego do sada, i to svake godine, počevši od ove.

Rusija je, inače, treći proizvođač nafte u svijetu. Energija je lani činila 62% uvoza EU iz Rusije (ukupne vrijednosti 99 milijardi eura). Od početka napada na Ukrajinu nafta je poskupjela za trećinu.

Tomislav Krasnec/VL/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)