Featured Video Play Icon

Ukrajinski veleposlanik kroz suze: Molim NATO da zaustavi ovog đavola!

Vrijeme:2 min, 40 sec

 

Hrvatski helsinški odbor (HHO) organizirao je prosvjeda protiv agresije Rusije na Ukrajinu koji je počeo u 12:30 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Njime se želi podržati Ukrajinu i ukrajinski narod koji deseti dan zaredom proživljava rusku agresiju, javljaju hrvatski mediji.

 

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak u najavi prosvjeda rekao je kako se ne smije zaboraviti što se događalo u Domovinskom ratu, naglasivši kako je Ukrajini potrebno iskazati podršku. A podršku iskazuju ljudi diljem svijeta, dok su u Rusiji prosvjedi zabranjeni, što su opravdali pandemijom koronavirusa.

Ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič održao je govor. Bio je vidno emotivan te se rasplakao:

“Danas stojim tu pred vama da kažem nekoliko bitnih riječi. Umjetnici znanstvenici još raspravljaju o radu Edvarda Muncha, o njegovoj slici Krik. Čime je on bio izazvan? Možda ovim đavolskim činom koji se dogodio u Europi?”, govorio je Kirilič emotivno, dok su okupljeni pljeskom izražavali podršku.

Traži NATO i Europu da zatvore nebo nad Ukrajinom

“Taj krik je protiv napada na najveću europsku nuklearnu elektranu. Taj krik je protiv agresije. To već nije rat, već genocid”, nastavio je Kirilič: “Molim NATO da zaustavi ovog đavola. Ako ne zaustavimo danas, a da sutra ne bude kasno, molim Europu, svijet i NATO da zatvori nebo na Ukrajinom i tako spasi tisuće života. Nema vremena za razmišljanje i izjave. Vrijeme je za djelovanje.”

Zahvalio je Hrvatskoj, vladi i premijeru Andreju Plenkoviću. Citirao je Gaja, čime je želio poručiti kako su Hrvati i Ukrajinci povezani narodi. Nakon njegova govora, okupljeni građani uzvikivali su: “Ukrajina, Ukrajina, Ukrajina.”

Ukrajinski novinar Jevgen Stepenko na ukrajinskom jeziku obratio se okupljenima nakon što su na pozornici bili glumci Goran Navojec i Vedran Mlikota.

“Ovo je najmanje što možemo učiniti za ukrajinski napaćeni narod koji proživljava što smo i mi prije 30 godina”, rekao je predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak.

Obratio se francuski veleposlanik u Hrvatskoj Gaël Veyssière.

“Danas je važan dan i prilika da pokažemo potporu, solidarnost i neprihvaćanje agresije, invazije i rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine. Svi smo u tome zajedno. Ovo se događa na europskom tlu, ne možemo gledati drugu stranu, moramo djelovati zajedno, što smo pokazali sankcijama. Ono što želimo učiniti danas je poslati poruku solidarnosti i jedistva u EU, mi smo uz Ukrajinu, osuđujemo agresiju. Želimo prestanakr ata”, rekao je Veyssière.

Riječ je uzeo europarlamentarac Tonino Picula.

“Osjećam se privilegiranim stajati ovdje gdje je nagoviještana hrvatska sloboda, stajao sam i na Majdanu. Iskazati solidarnost je važno, ali međunarodna zajednica mora biti jedinstvena u akcijama protiv ruskog režima. U Europskom parlamentu smo tražili da se osudi režim koji je ničim izazvan napao Ukrajinu, međutim Vladimir Putin je podcijenio želju i spsoobnost Ukrajinaca da se brane. Precijenio je svoju snagu. Putin je diktator, ne zna se što je gore, njegova agresija ili govori kojima pokušava opravdati svoje nasilništvo. Neće mu uspjeti. Sjetimo se slika rata agresije protiv naše zemlje, agresor je gađao civilne objkete, pokušao je izazvati kaos, Putin kao i Slobodan Milošević mora odgovarati pred sudom civiliziranog suda. Ukrajina krvari, ali uskoro će iskrvariti Putinov režim. Hrvatska je ponovno na pravoj strani povijesti. Neka nam živi europska Ukrajina. Slava Ukrajini”, kazao je Picula.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)