Rusija optužila BBC da širi lažne informacije

Vrijeme:1 min, 12 sec

 

Rusko nadzorno tijelo za komunikacije ograničilo je pristup internetskim stranicama ruskog servisa BBC-ja i Radio Libertyja zbog širenja, kako su rekli, lažnih informacija o sukobu u Ukrajini.

Rusija se u više navrata žalila da zapadne medijske organizacije nude djelomični – i često antiruski – pogled na svijet dok vlastite vođe ne drže odgovornima za razarajuće ratove u stranim zemljama poput Iraka i Ukrajine, piše Reuters.

Zapadni vođe godinama su izražavali zabrinutost zbog dominacije državnih medija u Rusiji i rekli su da je predsjednik Vladimir Putin ukinuo slobode osvojene nakon rušenja Sovjetskog Saveza 1991.

“Radio širi očito lažne društveno važne informacije”

Ruska novinska agencija RIA rekla je da je pristup internetskim stranicama BBC-ja na ruskom kao i Radio Libertyju te Meduzi ograničen, pozivajući se na službeni registar nadzornog tijela.

Rusko nadzorno tijelo za komunikacije priopćilo je da ruski servis Radio Libertyja širi “očito lažne društveno važne informacije o navodnom ruskom napadu na ukrajinski teritorij”.

“Takva informacija je pogrešna”, navodi Radio Liberty službenu obavijest.

Opisivanje situacije u Ukrajini postalo je iznimno važno pitanje za Moskvu.

Predsjednik Putin rekao je da je “specijalna vojna operacija” ključna za očuvanje ruske sigurnosti nakon što se NATO proširio do ruskih granica i nakon što je Zapad podržao prozapadne vođe u Kijevu.

Ruski dužnosnici ne upotrebljavaju riječ “invazija” i rekli su da zapadni mediji nisu izvijestili o onome što Moskva ocjenjuje kao “genocid” nad rusofonim stanovništvom u Ukrajini.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori