Vladimir Trkmić: Korizma u znaku posipanja pepelom – „ pepeljenja“

Vrijeme:6 min, 34 sec

 

Što će nam pepeo i posipanje pepelom

Pepeo i njegovo značenje u raznim situacijama

Pepeo ili lug fini je prah koji ostaje nakon izgaranja neke tvari. Pepeli poput onoga koji nastaje izgaranjem drva mogu biti korisni i uporabljivi u poljoprivredi i u proizvodnji sapuna. Može ga se rabiti za čišćenje masnoća s poroznih površina, kao što su cement i asfalt. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje pepeo ili pijesak kao alternativu kada sapun nije dostupan na tržištu

Svestrani pepeo – ne bacajte ga, njime se čisti dom i hrane biljke

Kažu da pepeo u vrtu tjera mrave i puževe, a u domu polira staklene površine. Budući da drveni pepeo isušuje, možete ga koristiti za čišćenje masnoća s poroznih površina. Grijete li se na drva, možete uštedjeti i na gnojivu. S obzirom na to da pepeo nastaje izgaranjem biljaka, on sadrži 13 osnovnih elemenata za njihov rast. Pepeo se ne baca, njime se čisti dom i hrani biljke. Primjerice, zbog manjka kalija povrće je osjetljivije na sušu, mraz, bolesti i štetnike, a pepeo od drva izvrstan je izvor kalija, kalcija i mikroelemenata. Zato je odličan za obogaćivanje tla. Tako su pisali u Agroklubu.

Očistite bijele krugove i mrlje na stolu od vrućih šalica

Pepeo ima lužnato djelovanje i glavna mu je zadaća smanjiti kiselost tla. Zato se ne koristi za gnojenje biljaka koje vole kiselu sredinu nego u uzgoju mekog voća i lisnatog povrća. Najkorisnije je dodavati ga u uzgoju rajčica, te za uzgoj povrća kojemu treba kalij, primjerice mrkve i celera, a vole ga i cikla, tikvice, grah i grašak. Upotrebljava se na tratini, u cvijetnjacima i uz grmlje. Preporučljivo je dodavati od 230 do 450 g pepela godišnje na svaki grm. Pomiješan s kompostom može se upotrebljavati kao „malč“ oko većine ukrasnih biljaka i povrća, osim uz maline, borovnice i ostale biljke koje vole kisela tla.

Voćke i pepeo

Voćke također uspijevaju bolje u lagano kiselu tlu pa im nemojte dodavati pepeo. No, možete ga upotrijebiti i za zaštitu biljaka protiv bolesti i raznih štetočina. Pospite pepeo oko biljke koju želite zaštititi tako da onemogućite prilaz organizmima koji prilaze po tlu. Tako će mravi odustati od jagoda, a puževi golaći od lisnatog povrća, no samo dok se ne navlaži, jer tada gubi svoje osobine. Za gnojenje i zaštitu biljaka koristite se samo pepelom od drva. Izbjegavajte pepeo od paljenja kartona, ugljena, lakiranog drva ili otpada jer im može naštetiti. Najbolje bi bilo da drvo izgara na temperaturi od 500 do 900°C jer tako zadržava najviše hranjivih tvari. Do gnojenja ga je najbolje skladištiti u zatvorenu prostoru, a skladištite li ga vani, zaštitite ga od vjetra i kiše. Jesen je najbolje vrijeme za gnojenje, no možete ga razbacivati i u rano proljeće dok je tlo još suho, a vegetacija nije počela. Odaberite dan bez vjetra i ne prije velikih kiša. Pepeo se može dodavati u povrtnjak izravno na tlo u količini od 50 do 150 g/m2. Poslije posipanja pograbljajte ga u zemlju ili ga poslije rasprostiranja po površini tla u sloju od 3 do 5 cm zamiješajte dublje u tlo. Uz pepeo, u gnojidbi treba koristiti mineralna gnojiva s dušikom i fosforom. Ne koristite istodobno herbicide jer ih pepeo može vezati. Također, prevelika uporaba pepela može imati i štetne posljedice pa se držite preporuke da na površini od 100 kvadrata ne koristite više od 10 kg pepela godišnje.

Pepeo čisti metal i staklo

Pepeo je blago abrazivan te je idealan za poliranje metala i mutnog stakla. Šalicu pepela i malo vode pomiješajte u pastu. Stavite rukavice i namažite po primjerice staklu na kaminskoj peći. Pustite da stoji nekoliko minuta pa isperite.

Pepeo upija ulje u garaži i s kolnog prilaza

Budući da drveni pepeo isušuje, možete ga koristiti za čišćenje masnoća s poroznih površina kao što su cement i asfalt. Pospite pepeo na mrlju i ostavite nekoliko minuta pa poslije samo pometite.

Pepeo od maslinovih grančica

Važno je znati da se u liturgiji na Čistu srijedu ili Pepelnicu koristi pepeo od maslina koje su blagoslovljene na Cvjetnicu protekle godine. Na samu Pepelnicu svećenik blagoslivlja pepeo od maslinovih grančica koji će u liturgiji posipati po glavi i čelu sudionika misnog slavlja.

Frazeologija o pepelu u svakodnevnom govoru

  1. Bacati kome pepeo u oči znači zasljepljivati ga, obmanjivati, zavaravati…
  2. Dići se iz pepela znači obnoviti se poslije materijalnog razaranja, podići se s zgarišta.
  3. Posipati glavu (pokajničkim) pepelom znači kajati se zbog učinjenih nedjela.
  4. Prebirati po pepelu uspomena znači sjećati se teških doživljaja iz osobne ili obiteljske prošlosti.
  5. Pretvoriti (rasuti, razbiti, satrti, sažeći) znači pretvoriti u prah i pepeo i potpuno uništiti.
  6. Tinjati pod pepelom u prenesenom smislu znači da se naslućuje nekakav pritajena opasnost, kao nešto prigušeno što bi moglo naglo izbiti kao opasnost ili zlo.
  7. Uskrsnuti iz pepela znači nanovo se stvoriti, oživjet i podići poslije razaranja.

Frazeologija o pepelu i kršćanski duhovni život

Kršćanski duhovni život može se vrlo lijepo povezati s frazeologijom i značenjem pepela u svakodnevnom životu. Živjeti život originalne osobne duhovnosti znači ući u neslućene dubine svoje egzistencije, svoje sadašnjosti, prošlosti i budućnosti. Čovjek kao stvoreno i eshatološko biće stalno je u pokretu, između onoga što jest i onoga što bi trebao biti. Tako korizmeno vrijeme nije nabrajanje ni oduzimanje dana s mišlju kada će Uskrs nego preispitivanje osobne savjesti – gdje sam ja to „zabrljao“ kao vjernik, koje su to teške mrlje, teško očistive masnoće na mojoj duhovnosti i savjesti, što moram činiti i kako se trebam posipavati pepelom kako bih se vratio na pravi put? Katolička crkva poziva me na osobni rast u vjeri, na zrenje osobne duhovnosti, na vjeru da promašaji u životu, makar bili velike mrlje, mogu, uz pomoć Božju, biti obrisane kao masni asfalt pepelom i lugom.

Sredstva i pomagala za čišćenje osobnog duhovnog života

Korizma ili Četrdesetnica povlašteno je vrijeme za osobni rad na sebi, na svojoj katoličkoj osobnosti i originalnoj duhovnosti. Kako korizmu racionalno iskoristiti? Dakako, osobnom molitvom, razmatranjem Muke Isusove molitvom Križnog puta, meditacijom i analizom svoga bića i svijesti. A to znači „prebirati po pepelu“, prebirati misaono po osobnoj prošlosti, koja nije uvijek bila u skladu s naukom Crkve, s riječima Svetog pisma, i, poslije toga prebiranja po „pepelu osobnog života“, pristupiti sakramentu Ispovijedi.

Katolička crkva nikada se ne odriče nijednog svoga vjernika

Koliko god netko za sebe mislio da je grješan, „prljav, mastan“ i osjećao se izgubljeno i odbačeno, Crkva ga se ne odriče. Ona potiče na kajanje i vjerovanje u Milosrdnog Isusa, koji svakome pruža priliku za obraćenje, za življenje Radosne vijesti. U krilu Katoličke crkve uvijek ima mjesta za svakoga. Pa da su grijesi crveni kao purpur, Bog takvoj osobi ide u susret. Želi da se vrati sa zlog puta i da se vrati na „lađu spasenja“. Zato je korizma svake godine povlašteno liturgijsko vrijeme u stilu pjesme „Prosti moj Bože, sve moje zloće, pakosne zloće… i budi mi blag“. A poslije toga, nahrani me Gospodine svojom duhovnom hranom i daj da budem čovjek bez ljage, ispuni me željom da budem tvoj revan učenik i apostol, da ti služim i da budem most vjere onima koji su odlutali od tvoga imena i tvojih sakramenata.

Molitva vjernika na Pepelnicu i tijekom korizmenog vremena

Dobri Bože, križ na našemu čelu znak je naše smrtnosti.

Pred tobom stojimo sa svojim ograničenim životom.

Pomozi nam da u svim našim ograničenostima i krhkosti prepoznamo put k tebi, molimo te.

Daj da budemo osjetljivi na bijedu i ograničenja koje drugi ljudi trpe i pokaži nam put k pravednu životu za sve, molimo te.

Očuvaj nas napasti da vjeru koristimo kao pobožnu fasadu, molimo te.

Stavi pred oči političarima i moćnicima svijeta ograničenja našega planeta i njegovih bogatstava, daj da odgovorno postupaju s budućnošću, molimo te.

Tvoj nam je Sin pokazao put k tebi. On je nebeske ljestve koje nas povezuje s tobom. Prati nas kroz ovo vrijeme korizme da budemo otvoreni za tvoju prisutnost. To te molimo po Kristu, Gospodinu našemu. Amen

 

Vladimir Trkmić/Hrvatsko nebo

Odgovori