BIDEN: Putin nema pojma što mu se sprema

Vrijeme:3 min, 29 sec

Američki predsjednik Joe Biden održao je govor u tradicionalnom obraćanju o stanju nacije.

“Prošle nas je godine razdvojio covid-19, a ove godine smo ponovno zajedno”, počeo je svoj govor Biden.

“Sloboda će uvijek pobijediti tiraniju”, poručio je.

“Putin je izoliraniji od svijeta nego ikada”

“Prije šest dana, ruski predsjednik Vladimir Putin pokušao je uzdrmati same temelje slobodnog svijeta. Misleći da bi ga mogao natjerati da se podvrgne svojim prijetnjama. Ali, gadno se preračunao kad je napao Ukrajinu. Mislio je da bi se mogao zaletiti na Ukrajinu i da svijet neće reagirati. Umjesto toga, susreo se sa zidom snage koji nikada nije očekivao ili zamišljao. Upoznao je ukrajinski narod”, rekao je Biden.

“Mjesecima smo se pripremali, sklapali savezništva… Putin je sada izoliran od svijeta najviše nego što je ikada bio”, dodaje.

“Skupa sa saveznicima upravo uvodimo oštre sankcije, ruska ekonomija je uništena, propada, a za to je odgovoran samo Putin, nitko drugi.”

“Mi, SAD, stojimo uz ukrajinski narod”

Biden se osvrnuo i na Ukrajinu, iskazao je solidarnost za ukrajinski narod za što je dobio ovacije demokrata i republikanaca. Pozvao ih je da u dvorani Kongresa ustanu u znak potpore Ukrajini.

“Ukrajinci inspiriraju svijet. Građani blokiraju tenkove svojim tijelima, svi od studenata do umirovljenika postali su vojnici i brane svoju domovinu.”

“U ovoj borbi, predsjednik Zelenskij rekao je u svom govoru u Europskom parlamentu “da će svijetlo pobijediti tamu”. Ukrajinski veleposlanik u SAD-u večeras je ovdje i sjedi s prvom damom”, rekao je Biden pa nastavio:

“Neka svatko od nas večeras ovdje u ovoj dvorani, ako može stajati, stane i pošalje potporu Ukrajini.”

Dobio je bučne ovacije, od kojih su neki nosili plavo-žute boje u znak podrške Ukrajini.

Ukrajinska veleposlanica u Sjedinjenim Državama Oksana Markarova stajala je uz prvu damu Jill Biden dok je dvorana pljeskala, držeći zastavu svoje zemlje.

“Mi, Sjedinjene Američke Države, stojimo uz ukrajinski narod”, rekao je Biden.

“Ovo je pravi test. I trebat će vremena. Stoga nastavimo crpiti inspiraciju iz željezne volje ukrajinskog naroda. Našim sugrađanima ukrajinskim Amerikancima koji su izgradili duboku vezu koja povezuje naše dvije nacije, stojimo uz vas”, rekao je.

“Putin je pokrenuo nasilje i kaos”

“Kroz povijest naučili smo lekciju, kada diktatori ne plate cijenu za svoju agresiju, onda izazovu još više kaosa. Zato je stvoren NATO savez kako bi osigurao mir i stabilnost u Europi nakon Drugog svjetskog rata. SAD je član tog saveza zajedno s 29 drugi zemalja. To je bitno, američka diplomacija je važna”, rekao je Biden.

“Putin je pokrenuo nasilje i kaos. No iako može ostvariti dobitke na bojnom polju, dugoročno će platiti visoku cijenu”, dodao je.

Biden je rekao da SAD namjerava krenuti za ruskim oligarsima koji podržavaju Putina.

“Večeras kažem ruskim oligarsima i korumpiranim čelnicima koji su izgradili milijarde dolara na ovom nasilnom režimu, dosta je bilo. Ministarstvo pravosuđa SAD-a okuplja radnu skupinu koja će istražiti ruske oligarhe zbog svojih zločina”, kazao je.

“Zabranit ću ruskim avionima let kroz američki zračni prostor”

Biden je također rekao da SAD zajedno s još 30 zemalja radi na puštanju 60 milijuna barela nafte iz pričuvnih rezervi diljem svijeta.

“Bit ćemo dobro, bit ćemo dobro”, ponovio je. “Putinov rat u Ukrajini oslabit će Rusiju, ali će ostatak svijeta učiniti jačim.”

Kao što se najavljivalo i ranije, Biden je, kako prenosi Index, potvrdio da će zabraniti ruskim zrakoplovima let nad američkim zračnim prostorom.

“Večeras najavljujem da ćemo se pridružiti našim saveznicima u zatvaranju američkog zračnog prostora za sve ruske letove, dodatno izolirajući Rusiju i dodatno pritiskajući njihovo gospodarstvo”, rekao je.

“Putin nema pojma što mu se sprema”, rekao je.

“SAD se neće upuštati u sukob s Rusijom u Ukrajini”

Biden je ponovio da SAD neće slati vojsku u Ukrajinu nakon ruske invazije.

“Da budem jasan, naše snage nisu angažirane i neće se upuštati u sukob s ruskim snagama u Ukrajini.”

Umjesto toga, rekao je Biden, američke trupe raspoređene su po Europi, ne da se bore u Ukrajini, “već da obrane naše saveznike u NATO-u u slučaju da Putin odluči napasti Zapad”.

“U tu svrhu mobilizirali smo američke kopnene snage, zračne eskadrile, trupe brodova za zaštitu zemalja NATO-a, uključujući Poljsku, Rumunjsku, Latviju, Litvu i Estoniju”, dodao je.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori