JUSTITIA ET PAX BK BIH: “Moćnici svijeta zaustavite požar rata koji je buknuo na području Ukrajine”

Vrijeme:1 min, 33 sec

 

“Moćnici svijeta zaustavite požar rata koji je ovih dana buknuo na području Ukrajine, međunarodno priznate države. Zaustavite daljnje destabiliziranje mirnog suživota, patnju brojnog stanovništva i dalje diskreditiranje međunarodnog prava kako vas je pozvao Papa”, stoji u apelu.

Komisija Justitia et Pax Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uputila je u subotu apel za zaustavljanje rata u Ukrajini potičući sve kojih se to tiče da shvate važnost upozorenja pape Franje da je na djelu igra vatrom koja razara ljudske živote.

Podsjećajući na patnje što ih je tijekom rata 90-ih godina prošlog stoljeća proživjela BiH, u apelu koji potpisuje banjolučki biskup Franjo Komarica komisija ističe kako je napad na Ukrajinu kršenje međunarodnog prava čime je prouzročena ogromna patnja njezinih stanovnika.

“Moćnici svijeta zaustavite požar rata koji je ovih dana buknuo na području Ukrajine, međunarodno priznate države. Zaustavite daljnje destabiliziranje mirnog suživota, patnju brojnog stanovništva i dalje diskreditiranje međunarodnog prava kako vas je pozvao Papa”, stoji u apelu.

Poziv je posebice upućen kršćanima koji, kako je istaknuto, imaju posebnu odgovornost odlučno se zauzeti za zaštitu ljudskih života i zaštitu ravnopravnosti među ljudima i narodima umjesto primjene sile i zakona jačega.

“Odlučno ponavljamo: nitko nema pravo oduzeti ničiji život, koji je svet, jer on svoj izvor ima u Bogu! Zbog toga, podsjećamo na ono, što je već mnogo puta rečeno: bolje je beskrajno dugo pregovarati i dijalogizirati nego jedan trenutak ratovati. Iskreno suosjećamo s ukrajinskim narodom i izražavamo svoju duhovnu blizinu, osobito sa svima koji su već pogođeni ratnim užasom”, stoji u poruci bosanskohercegovačkih biskupa.

Istaknuli su kako imaju pravo na to upozoravati iz zemlje u kojoj i danas brojni ljudi pate zbog egoizma, drskosti i nehumanosti jednih te nezainteresiranosti, indiferentnosti i oportunizma drugih pa im ne može i ne smije biti svejedno jer se slično može zbivati i u ratom sada zahvaćenoj Ukrajini.

Hina/https://www.vecernji.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)