PRIMORAC: U tijeku krizni sastanak Eurocontrola, ogroman zračni prostor proglašen opasnom zonom za letenje

Vrijeme:1 min, 10 sec

Ruski napad na Ukrajinu odmah je preusmjerio zračni promet. Ukrajina je noćas priopćila da je ograničila civilne letove u svom zračnom prostoru zbog „potencijalne opasnosti“. Praktično, iznad Ukrajine nema civilnih putničkih letova.

Cijela situacija je dovela do kriznog sastanka Europske organizacije za sigurnost zračne plovidbe (Eurocontrol).

– Da, u toku je sastanak u Eurocontrolu, takozvanom, Network manager operativnom centru, odnosno Operativnom centru za upravljanje mrežom tokova zračnog prometa kako bi se prilagodili novonostaloj situaciji- izjavio je za „Avaz“ Davorin Primorac, direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA).

Nebo iznad Ukrajine

Sasvim je sigurno, kazao je Primorac, da će biti pomjeranja u samoj mreži i da će ova situacija proizvesti negativne efekte na mrežu i na kapacitete, ali i da će izazvati promjene u tokovima zračnog prometa, budući da je, istaknuo je, ogroman zračni prostor proglašen opasnom zonom za letenje.

– To će imati nevjerojatan utjecaj na kompletnu industriju, a koliko točno, vrlo je teško odgovoriti. Na sastanku će se zauzeti konačni stavovi, preporuke i smjernice za sve pružatelje usluga zračnog zrakoplovstva u Europi koji će se morati prilagoditi novoj situaciji. Mi smo spremni, ali naravno za sve postoje granice. U slučaju da bude neophodno opslužiti ogromnu količinu prometa, ona će se vršiti u koordinaciji s upraviteljem Mreže, odnosno, Eurocontrolu i zasigurno ćemo nastojati na najbolji način odgovoriti svi skupa ovoj novonastaloj situaciji- poručio je Primorac.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)