Plenković: ‘Ukrajina je naš prijatelj, spremni smo im pomoći i prihvatiti izbjeglice’

Vrijeme:4 min, 45 sec

Plenković: ‘Ukrajina je naš prijatelj, spremni smo im pomoći i prihvatiti izbjeglice’

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman uoči sjednice otkrio je detalje sastanka s ukrajinskim i ruskim veleposlanikom. Rekao je i kako se nije čuo s predsjednikom Milanovićem, a ne zna je li to učinio premijer

Rusija je započela ničim izazvanu vojnu agresiju čime je grubo pogazila suverenitet Ukrajine i međunarodno pravo. Riječ je o najvećem vojnom pohodu na tlu Europe još od Drugog svjetskog rata i najozbiljniji udar na sigurnost cijele Europe, poručio je na početku sjednice premijer Andrej Plenković. 

PRATITE UŽIVO: Sjednica Vlade

Rusija je, naglasio je Plenković, udarila i u same temelje svjetskog poretka koji se zasniva na miru, stabilnosti i poštovanju suvereniteta i neovisnosti nacija.

– Cijela situacija je isključiva odgovornost Rusije, koju pozivamo da odmah prestane s vojnom agresijom i povuče svoje snage iz Ukrajine. Hrvatska, kao jedina članica NATO-a i EU, koja je i sama prije 30 godina bila žrtva brutalne vojne agresije Miloševićevog režima, najbolje razumije što to znači za Ukrajinu, kojoj Vlada još jednom izražava  punu solidarnost – poručio je premijer podsjetivši kako je Ukrajina bila prva članica UN-a koja je priznala neovisnost Hrvatske.

– Sada je na Hrvatskoj da bude na pravoj strani – mira, solidarnosti, demokracije i međunarodnog prava. Hrvatska bi pogazila sva svoja načela kada danas ne bi stala uz bok ukrajinskom narodu, koji se pokazao kao veliki prijatelj Hrvatske – istaknuo je dodavši kako će Hrvatska spremna humanitarno i tehnički pomoći Ukrajini, kao i prihvatiti moguće ukrajinske izbjeglice ako bude potrebe.

Od presudne je važnosti da se u Hrvatskoj zadrži jedinstvo i politička stabilnost, naglasio je.

– Za očekivati je da će ova agresija imati snažne posljedice, ne samo za sigurnosnu situaciju već, kao što vidimo od jutros, i na globalnu cijenu energenata. Naime, od jutros je cijena brenta nafte skočila za šest posto, megavatsat plina za 30 posto, a to znači da će Vlada nastaviti sa svojim mjerama ublažavanja udara na standard kućanstava i poduzeća. Danas je jasnije nego ikada koliko je za Hrvatsku važna diverzifikacija opskrbe plinom – rekao je dodavši kako će Vlada nastaviti i s ulaganjem u Hrvatsku vojsku.

Istaknuo je i kako je od jutros u Banskim dvorima održan niz sastanaka oko ove situacije.

– Svi su maksimalno angažirani kako bi održali stabilnost svih sastavnica u ovakvim okolnostima. Čuo sam se s našim veleposlanicima, u stalnom smo kontaktu, a naša veleposlanica ostaje do daljnjeg u Kijevu, to je naša politička odluka i brinut će da se naši državljani povuku iz Ukrajine ukoliko to žele – rekao je i dodao kako je nazvao i predsjednika Republike Zorana Milanovića i obavijestio ga o stavovima Vlade.

– Ujedno sam izrazio i spremnost Vlade i moju osobnu da se, s obzirom na ove okolnosti, održi i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Što se mene tiče, može i sutra – poručio je.

A Plenković popodne putuje u Bruxelles, gdje je za navečer sazvano i izvanredno Europsko vijeće na kojem će se donijeti paket sankcija prema Rusiji, a koje Hrvatska podržava.

Žurna pomoć Ukrajini

Vlada je odobrila upućivanje žurne pomoći Ukrajini i to prema popisu iskazanih potreba koji je uputila državna služba Ukrajine za izvanredne situacije.

– Kao izraz solidarnosti, Vlada Republike Hrvatske upućuje žurnu pomoć Ukrajini iz raspoloživih zaliha i sredstava Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva zdravstva, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Hrvatske vatrogasne zajednice i to u obliku robe i opreme procijenjene vrijednosti 9 milijuna i 105.866 kuna – poručio je potpredsjednik Vlade Davor Božinović i dodao kako je Hrvatska spremna pomoći Ukrajini i u poslovima razminiranja.

Epidemiološka situacija

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o epidemiološkoj situaciji. Danas smo zabilježili 2559 novozaraženih na PCR testu te 1348 na brzim antigenskim.

– U odnosu na tjedan ranije pad je to broja novozaraženih za 39 posto – rekao je.

Na bolničkom liječenju je 1504 pacijenata, a na respiratoru njih 109.

– Do kraja tjedna očekujemo i dolazak proteinskog cjepiva, koje bi moglo biti rješenje za one koji se do sad nisu cijepljeni zbog postojećih kontraindikacija i skepsi prema cjepivu – rekao je.

Naglasio je kako i dalje treba biti oprezan, ali da Stožer razmatra sve opcije pa i relaksaciju mjera.

– Budući da do kraja mjeseca ističu postojeće mjere, a kontinuirano imamo pad novozaraženih, od početka idućeg tjedna se razmatra ukidanje pojedinih ili ublažavanje nužnih epidemioloških mjera – rekao je čelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović. 

A razmatra se, dodao je, ublažavanje mjera koje se odnose na okupljanja, testiranja u javnim i državnim službama te nošenje maski u školama.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se s ruskim i ukrajinskim veleposlanicima o stanju u Ukrajini, o čemu je dao izjavu za medije uoči sjednice Vlade.

POGLEDAJTE VIDEO: Izjava Grlića Radmana

– Nastojat ćemo pomoći u svim oblicima tehničke i humanitarne pomoći jer znamo kakve su bile i naše patnje. Ovo je nečuvena agresija – rekao je uoči sjednice Vlade Radman.

Otkrio je detalje sastanka s ukrajinskim veleposlanikom u Hrvatskoj.

– Izvijestio me o stanju u Ukrajini. Primio sam ga u ranojutarnjim satima. Dvije zračne luke u Kijevu su uništene. Grad blizu poljske granice je bombardiran. Ubijeno je desetak civila i 40-ak vojnika. U ime Vlade izrazio sam solidarnost – rekao je Radman.

Na pitanje hoće li biti organizirane evakuacije naših državljana ukoliko će biti potrebno, Grlić Radman kaže “svakako.”

– Veleposlanstvo ima dovoljno mjesta za sve njih, a mi ćemo raditi sve da omogućimo njihov povratak – rekao je.

Sigurno da će Hrvatska iskazati solidarnost, dodao je, prema mogućim izbjeglicama koje će stizati iz Ukrajine.

Nije se čuo s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem, kaže ministar, a ne zna ni je li se premijer Plenković čuo s njim.

 

https://www.24sata.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)