CVITANOVIĆ ZA HMS: Radikalni stavovi većine političkih aktera iz Sarajevu stavljaju uteg na mogućnost postizanja dogovora

Vrijeme:3 min, 11 sec

 

 

-Koliko god se predstavnici dijela političkih stranaka sa sjedištem u Sarajevu dizali na zadnje noge pokušavajući minorizirati Hrvatski narodni sabor, mora im biti jasno da je HNS BiH jako važan politički čimbenik u BiH te da on praktički ujedinjuje sto posto političkog predstavljanja Hrvata u BiH, rekao je Hrvatskom Medijskom Servisu predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, komentirajući reakcije političkih stranaka sa sjedištem u Sarajevu na zaključke izvanrednog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH. 

Podsjećamo, između ostaloga se u zaključcima HNS-a navodi da, ako se Izborni zakon ne bude izmijenio, tako da bude osigurano legitimno političko predstavljanje u Predsjedništvu BiH domovima naroda  i unatoč tome  budu raspisani i provedeni  izbori, HNS će ih smatrati neustavnima te da će se takvom postupku  suprotstavit svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima.

Također, predstavnici HNS-a su najavili  da će, ako do spomenutog dogovora o reformi Izbornog zakona ne dođe, pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

 

Pročitajte koje je zaključke usvojio HNS i što se iz njih poručuje

 

Na te zaključke gotovo unisono su reagirale političke stranke iz Sarajeva poručujući da će izbori svakako biti održani izmijenio se izborni zakon ili ne, dok je SDA poručila da “Herceg Bosne neće biti” iako ona nije ni navedena u usvojenim zaključcima.

Referirajući se na takva tumačenja iz Sarajeva, Cvitanović ističe da je važno to što je gotovo 500 izaslanika, koje je birao hrvatski narod iz kojega crpe legitimitet za svoje djelovanje, jednoglasno usvojilo zaključke na zasjedanju HNS-a BiH.

“Ako će se zaključke čitati onako kako su napisani, onda se može isčitati da želimo dati šansu Bosni i Hercegovini da živi svoju budućnost na načelima Ustava i Daytonskog mirovnog ugovora. To je ta granica ispod koje nitko od Hrvata neće imati pravo i mogućnost u budućnosti ići”, rekao je Cvitanović.

Predsjednik HDZ 1990 ponavlja da je HNS BiH važan politički čimbenik, a takav će i ostati dok se, kako kaže, ne riješe strateška nacionalna pitanja za Hrvate u BiH te za ostale konstitutivne narode.

Za sutra je najavljen nastavak razgovora o reformi izbornog zakona u Sarajevu na kojima bi trebali sudjelovati domaći politički akteri koji su razgovore vodili i u Neumu koncem siječnja (HDZ BiH, HDZ 1990, SDA, NiP i SBB).

Upitan ima li smisla ulagati napore te i dalje sudjelovati u pregovaračkom procesu kada su iz stranaka sa sjedištem u Sarajevu različitih provenijencija stizale osude zaključaka koje je usvojio HNS, Cvitanović kaže da se stavlja uteg na mogućnost postizanja dogovora.

“Nakon ovakvih reakcija na zasjedanje HNS-a i radikalnih stavova od većine političkih aktera sa sjedištem u Sarajevu, stavlja se jedan uteg na mogućnost postizanja dogovora”, rekao je Cvitanović i pojasnio da je ta mogućnost postizanja dogovora nakon sastanka u Sarajevu prije 15-ak dana bila puno veća u odnosu na pregovore u Neumu.

Sugovornik HMS-a dodaje da je HNS kroz usvojene zaključke ostavio mogućnost za nastavak razgovora.

“Pružili smo ruku da se zajedno iziđe iz ove situacije i riješimo pitanje izmjene Izbornog zakona i ograničenih izmjena Ustava BiH, da na taj način zatvorimo ovu knjigu te da onda više nemamo prostora razgovarati o tome hoće li izbori biti raspisani ili neće”, rekao je Cvitanović i pojasnio da je stav HNS-a po tom pitanju nepromjenjiv:

-Raspisivanje izbora bez provedenih presuda, prvenstveno Ustavnog suda BiH ali i Europskog suda za ljudska prava, je neustavan i antidaytonski čin na koji ćemo se referirati ako sebi netko uzme za pravo i pokaže ‘neodgovornu hrabrost’ za takav čin. Ja smatram da jednostavno to neće uraditi i da za to nemaju prostora, rekao je Cvitanović.

B. G./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)