Kanton Sarajevo izgubio povlašteni status, dobivat će manje, a ostale županije više novca

Vrijeme:3 min, 22 sec

Donesena je konačna odluka kojom će Kanton Sarajevo izgubiti povlašteni status i od Federacije Bosne i Hercegovine dobivati manje javnih prihoda, a kojom će ostali kantoni dobivati više javnih prihoda, tj. novca.

Tako je danas odlučio Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, i to usvajanjem izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda. S obzirom na to da je Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 24. siječnja usvojio ove izmjene, to znači da izmjene ovog zakona mogu stupiti na snagu.

U Domu naroda su izmjene usvojene uz 41 glas za, pet glasova protiv, dok su tri izaslanika bila suzdržana.

Kako je ranije izjavio jedan od predlagača izmjena, zastupnik vladajuće SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Salko Zildžić, ponder 2 za Kanton Sarajevo bi se sljedeće godine smanjio na 1,4, a godinu kasnije na 1,3. Naglasio je da bi se smanjenje zaustavilo na 1,3. Tvrdi da bi time Kanton Sarajevo prihodovao 86 milijuna KM manje te da bi taj novac bio raspodijeljen po drugim kantonima.

Izmjene su predložili zastupnici, izaslanici i vladajućih i opozicijskih stranaka.

Ranije su vlasti Kantona Sarajevo nekoliko puta poručile da su izmjene neprihvatljive, ocijenivši da će se negativno odraziti ne samo na ovaj kanton, nego na cijeli entitet. Predlagači izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda i oni koji su ga podržali smatraju da je Kanton Sarajevo neopravdano dobivao više novca, a na štetu ostatka entiteta. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je dala negativno mišljenje o izmjenama ovog zakona.

Višesatna diskusija je prethodila ovom usvajanju.

– Nerviralo me kada je kolega Duvnjak u zanosu objašnjavao kako je podjela javnih prihoda bila neravnomjerna prethodnih 16 godina. Meni je tada povrijeđeno dostojanstvo kao zastupnika, to vrijeđa ljudsku inteligenciju, kao da je pao s Marsa. Oni su bili inicijatori tog Zakona, oni su ga provodili 16 godina i odjednom im ne odgovara. Rekli su da se priprema novo rješenje, pa je ovo kao neko prelazno rješenje. Kome treba ovo prelazno rješenje? Ovo je krparenje. Ja sam demokrata, branim pravo svakog, pa i pravo na zabludu – rekao je Zvonko Marić, izaslanik SBB-a.

Izaslanik HDZ-a Damir Džeba je poručio da ovim prijedlogom izmjena se dolazi do pravednije i ravnopravnije raspodjele javnih prihoda kantonima, ali da se ovim Zakonom u bolji položaj stavljaju općine i gradovi.

Izaslanik SDP-a Aner Žuljević je naveo da su svi u pravu i da nitko nije u pravu.

– Svako iz svoje vizure ima neke argumente. Proračun se ne puni samo iz neizravnih poreza, ima još puno stavki koje pokazuju da li neko ima stvarnu snagu u poreznom smislu kada je u pitanju PDV. Kada se već zna postavka stvari oko glasanja, volio bih da se ne miješamo u stvari u koje se ekonomski ne razumijemo. Vi taj novac ove godine nećete imati u proračunima, a sve drugo je najveći udar na fiskalni sustav i vršenje kaznenih djela. Zamjerim akademskoj zajednici zato što se uključi tek kad je uključi politika, koja je kontaminira. Akademska zajednica je dužna ispravljati sve političke rasprave koje se dešavaju u navijačkoj atmosferi uz jedini argument da je ponder nepravedan, što je točno, ali nije ovo poštena ispravka – kazao je Žuljević.

Poručio je Žuljević da ne postoji nigdje na svijetu slučaj da fiskalni zakoni nastupaju za 8 dana, a ne početkom fiskalnog razdoblja.

Fahrudin Skopljak, izaslanik SDA je kazao da ne može čekati da Tuzlanski kanton izgubi nova sredstva.

– Mi u ovom Domu naroda FBiH prvenstveno predstavljamo narode, a ne kantone. Kolege iz Sarajeva razumijem, ja bih na njihovom mjestu možda bio i gori, ali moraju i oni nas razumjeti. Mi 15 godina slušamo studije i ekonomske pokazatelje, a u isto vrijeme gubimo 500 milijuna KM. Mi nismo spremni da i dalje slušamo studije i gubimo svake godine 40 milijuna. Govori se da SDA hoće kazniti “Trojku” ponderom, da bi se odnijele pare u Tuzlu gdje nismo pobijedili od 1945. godine. To nema nikakve logike. SDA u Domu naroda FBiH ima šest izaslanika, mi ne možemo ni u restoranu izglasati jelovnik – rekao je Skopljak.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)