Ako Rusija napadne Ukrajinu, ništa od Sjevernog toka 2

Vrijeme:1 min, 42 sec

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je u ponedjeljak da ako Rusija napadne Ukrajinu neće biti ništa od Sjevernog toka 2, ali nije pojasnio kako bi osigurao da se taj kontroverzni plinovod ne koristi.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, Biden je rekao: “Ako Rusija napadne.. ponovno, neće biti ništa od Sjevernog toka 2. Mi ćemo s tim završiti”.

Upitan kako će to osigurati, odgovorio je: “Obećajem vam da ćemo biti sposobni to učiniti”.

Najkontroverzniji europski energetski projekt, Sjeverni tok 2, izgradio je ruski energetski gigant Gazprom kako bi udvostručio količinu plina iz Rusije prema Njemačkoj, zaobilazeći tradicionalni tranzit kroz Ukrajinu.

Prije sastanka dobro upućeni izvori rekli su da će Biden jasno poručiti Scholzu da ne treba pustiti u promet Sjeverni tok 2 ako “Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu na jedan ili drugi način”.

Njemačka, koja pola potreba za plinom pokriva s ruskog tržišta, odgodila je odobrenje za rad plinovoda do najranije druge polovice 2022., ali je odbacila potpuno otkazivanje projekta.

Američki je predsjednik također naglasio da još uvijek postoji prostor za diplomaciju s Rusijom.

Biden i američki saveznici upozorili su Rusiju da će se suočiti s ekonomskim sankcijama ako krene u invaziju na Ukrajinu.

Scholz je kazao da je Njemačka spremna nastaviti davati velike količine sredstava za ekonomsku stabilizaciju Ukrajine.

“Dajemo vrlo, vrlo veliku financijsku potporu Ukrajini”, rekao je Scholz, pojašnjavajući da je Njemačka za tu zemlju dala oko 2 milijarde dolara.

“Nastaviti ćemo s tim doprinosom”, dodao je.

Scholz, kojega kritiziraju u Njemačkoj i inozemstvu zbog nedovoljnog angažmana u postojećoj krizi, kazao je novinarima prije sastanka u Bijeloj kući da će Rusija platiti jako visoku cijenu ako napadne Ukrajinu.

Scholz će posjetiti i Ukrajinu i Rusiju idući tjedan, dok se ovoga tjedna susreo s predsjednikom Europskog vijeća te s čelnicima baltičkih država.

Odnos Bidena i Scholza važan je u krizi i zato što francuski predsjednik Emmanuel Macron još nije formalno obznanio kandidaturu na predstojećim izborima u travnju, dok se britanski premijer Boris Johnson nalazi usred unutarnjepolitičke krize.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)