U slučaju neusvjanja izmjena Izbornog zakona, imamo svoj plan B

Vrijeme:2 min, 13 sec

 

Delegacije HRS-a i Mosta održale su zajednički sastanak u Zagrebu na kojem je analizirana politička situacija u BiH te su definirane zajedničke buduće aktivnosti ove dvije stranke u cilju dodatnog jačanja suradnje po pitanju statusa Hrvata u BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Zaključeno je da Republika Hrvatska mora koristiti sve diplomatske kapacitete koje ima u institucijama EU, Vijeća Europe, NATO-a i dr. kako bi pružila maksimalnu moguću podršku rješavanju hrvatskoga pitanja u BiH.

-Činjenica je kako je međunarodna zajednica svojim ponašanjem otvoreno stala na stranu unitarističke sarajevske politike. Izjave o „jedinstvenoj BiH jednog naroda“ predstavnika EU ponajbolje govore o tome, navodi se u priopćenju sa sastnaka.

Jasno je vidljivo, naglašava se u priopćenju HRS-a i Mosta, kako sva tobožnja lobiranja od strane Vlade RH u biti ne postoje.

-Dapače, nanose štetu. Kolika šteta može biti govori, primjerice, činjenica kako su hrvatski predstavnici u Vijeću Europe, na čelu s Marijom Pejčinović Burić šutke i bez ikakve reakcije ostali na sramotan govor Željka Komšića u kojem je izvrtao povijest govoreći o agresiji Hrvatske na BiH, ističe se u priopćenju sa sastanaka.

Zbog svega navedenog Hrvatima je u BiH, smatraju HRS i Most, potrebna jedna politička katarza, odnosno politički zaokret u BiH.

-Definirati političke modele koji će staviti hrvatski narod i hrvatskog čovjeka u prvi plan. Hrvati kao konstitutivan narod u BiH, sa svim svojim građanskim i političkim pravima zajamčenim u Ustavu i Izbornom zakonu, po cijenu pozicija i beneficija iz vlasti. Kako bi se to dogodilo, politika Republika Hrvatske prema BiH se mora iz Bruxellesa preseliti u BiH. Hrvatska mora voditi suverenističku politiku prema Hrvatima u BiH, dok god sustavno nije riješeno hrvatsko pitanje u ovoj zemlji. Do sada to nije bio slučaj. Hrvatska godinama vodi politiku dirigiranu interesima Bruxellesa, a ne svoga naroda u BiH. To je dovelo do toga da Hrvati u BiH nemaju nikakve političke strategije, a osobito nemaju jasnu strategiju što ako se ne dogode izmjene Izbornoga zakona, smatraju HRS i Most.

S toga je, zaključuju u priopćenju, došlo za novi politički smjer, političku stratešku alternativu Hrvata u BiH koju će predvoditi HRS i MOST.

-Primarni naglasak će biti stavljen na izmjene Ustava, administrativno preuređenje BiH, a za početak definiranje jasne strategije za predstojeće Opće izbore 2022. i scenarij u slučaju neusvajanja izmjena izbornog zakona. Dopustit ćemo sestrinskim HDZ-ovima, koji objektivno imaju najveću odgovornost u ovom trenutku, da ponude svoja rješenja, odnosno da ponude svoj Plan B. Ukoliko, ili bolje rečeno, kada se to ne dogodi, idemo mi sa svojim. Dolazi novo vrijeme hrvatske politike, s obje strane granice, zaključuje se u priopćenju sa sastanka HRS-a i Mosta.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori