Sveta Agata, zaštitnica žena oboljelih od raka dojke

Vrijeme:1 min, 58 sec
 

Lijepu kršćanku rimski upravitelj Kvintijan prisiljavao je u vrijeme Decijeva progona da se odrekne Isusa Krista ili da postane njegova ljubavnica. Sveta Agata nije pristala, pa je mučena tako da su joj odrezane grudi i bačene u vatru.

Sveta Agata rođena je u prvoj polovici III. stoljeća na Siciliji, u gradu Palermu ili Cataniji. Pretrpjela je mučeništvo za vrijeme cara Decija 5. veljače 251. godine. Prema legendarnim podacima potjecala je iz bogate i plemenite obitelji. Već kao djevojčica učinila je zavjet djevičanstva. Da ga obrani, morala se mnogo boriti, ali je iz svih borba izašla kao pobjednica.

Nakon godinu dana njezinim zagovorom spašen je grad Catania od erupcije vulkana Etne, a Maltežani joj zahvaljuju jer ih je 1551. spasila od turske invazije. Njezino ime ušlo je u rimski kanon mise. Svojim djelima proslavili su je mnogi kršćanski pisci. Zazivaju je kod bolesti grudi, neplodnosti, potresa, vatre, prirodnih nepogoda, vulkanskih erupcija, a zaštitnica je Malte, Malteškoga viteškog reda, San Marina, Sicilije, Catanije, Molisea, žena oboljelih od bolesti dojke, dojilja, neudatih žena, te brojnih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

POMOLIMO SE:

Gospodine Bože, prosuo si nebeske milosti na sv. Agatu. Čuj molitve onih koji se sjećaju njenog života i koji traže njen zagovor u svojim potrebama. Pomozi nam da nasljedujemo njezine krjeposti i uživamo vječnu radost s njom u nebu. Amen.

 

https://www.bitno.net/Hrvatsko nebo

Odgovori