Američki specijalci ubili vođu Islamske države, oglasio se Biden

Vrijeme:1 min, 31 sec

 

 

Specijalne snage SAD-a izvele su u danas, kako je Pentagon priopćio, uspješnu protuterorističku misiju na sjeverozapadu Sirije, prilikom koje su ubili vrhovnog vođu ISIL-a.

Napad američkih specijalnih snaga na sjeverozapadu Sirije bio je usmjeren na vođu skupine Islamska država (ISIL), objavio je predsjednik SAD-a Joe Biden.

“Zahvaljujući vještini i hrabrosti naših oružanih snaga, skinuli smo s bojnog polja Abu Ibrahima al-Hashimija al-Qurayshija”, navodi se u saopćenju.

 

 

Svi Amerikanci uključeni u operaciju sigurno su se vratili, dodao je.

Sky News navodi da je Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi aktivirao bombu kada je krenula racija na njegovu kuću u pokrajini Idlib. Pri tome je ubio sebe i članove svoje obitelji.

Stanovnici sjeverozapadnog grada Atmeha i pobunjenici koji se bore protiv sirijske vlade ranije su izvijestili o nekoliko civilnih žrtava dva sata duge operacije.

“Američke snage za posebne operacije pod Središnjim zapovjedništvom večeras su izvele protuterorističku misiju na sjeverozapadu Sirije. Misija je bila uspješna. Nije bilo američkih žrtava. Bit će dano više informacija kad stignu”, priopćio je glasnogovornik.

Stanovnici Atmeha kazali su kako se operacija dogodila oko ponoći u gusto naseljenom području na granici s Turskom, gdje deseci tisuća izbjeglih Sirijaca žive u improviziranom smještaju.

Stanovnici su čuli razmjenu vatre, što znači da je postojao otpor operaciji. Jedan Sirijac Reutersu je rekao da je u operaciji ubijeno nekoliko ljudi, dok drugi tvrdi da su spasilačke službe izvukle najmanje 12 tijela iz urušene višekatnice, uključujući žene i djecu.

Tijekom operacije prisilno je sletio jedan od američkih helikoptera, koji su kasnije uništili američki zrakoplovi, piše The New York Times.

“Na videosnimkama s mjesta događaja vidi se kako ljudi iz ruševina kuće izvlače tijela najmanje devet muškaraca, žena i djece”, rekao je Charles Lister, direktor Programa za borbu protiv terorizma.

R.I./VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)