Featured Video Play Icon

MERDŽO: U izradi hrvatskog prijedloga sudjelovali su i američki i europski eksperti

Vrijeme:2 min, 6 sec

„U izradi hrvatskog prijedloga sudjelovali su i međunarodni eksperti među kojima su bili i bivši članovi Venecijanske komisije“, kazao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne glavni tajnik Hrvatskoga narodnog sabora Josip Merdžo.

Naveo je kako je riječ o američkim i europskim ekspertima ne preciziravši njihova imena. „Hrvatski prijedlog su predstavnici Venecijanske komisije podržali.“ Objasnio je kako je njihov stav jako bitan za cjelokupni proces jer su najrelevantnije tijelo koje daje tumačenja iz ovlasti ustavno-pravnih pitanja pojedinih država.

„S ovim stavom sve ono što smo predlagali dobilo je potvrdu s najviše razine i spremni smo nastaviti razgovore na tom osnovu“, rekao je Merdžo. Poručio je kako je Venecijanska komisija jasno rekla da je Dom naroda, dom konstitutivnih naroda, a ne dom županija koje se samo koriste kao obračunski korak.

„Tijekom pregovora razgovori oko nadležnosti Doma naroda nisu bili na stolu, a bit svega je presuda Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava“, komentirao je Merdžo lažnu vijest da su Hrvati popustili oko Doma naroda te dodao kako je jasno što se s njom htjelo postići.

Docentica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru dr. sc. Silvana Marić-Tokić koja predaje na kolegiju Informacijsko ratovanje je kazala kako je dio bošnjačkih političara iskoristio lažne vijesti da bi opstruirao pregovore i hrvatske političke predstavnike prikazao kao one koji odustaju od pregovora.

Merdžo je istaknuo kako sarajevske stranke rade u koaliciji kako bi sačuvali pozicije. „Ono što je evidentno postalo i međunarodnoj zajednici da te stranke nemaju nikakvu namjeru iskreno pristupiti izmjenama izbornog zakona i ustava. Njih jedino zanima da se sačuva status quo kako bi na sljedećim izborima pokušali odraditi isto.“

Komentirao je i to što Bakir Izetbegović sada traži pregovore te smatra kako je to još jedan spin da može reći kako je imao dobru volju, ali da se ništa ne uradi. „Mostarski sporazum je izravno dao obveze HDZ-u i SDA-u, uz svjedočenje međunarodnih predstavnika, koje je gospodin Izetbegović izigrao i sve se svelo na kupovanje vremena, na odlaganje dogovora i sada odjednom govoriti da ste za dogovor zvuči pomalo naivno“, kazao je Merdžo.

Najavio je i izvanrednu sjednicu Hrvatskoga narodnog sabora koja je zakazana za 19. veljače. Na komentar prof. dr. sc. Uge Vlaisavljevića za Radio Herceg-Bosne kako hrvatska strana ima pravo u radikalnoj krizi povući i radikalne poteze od građanskog neposluha pa do blokade institucija, Merdžo je kazao „kako niti jedna mjera nije isključena“.

Detaljniju razradu modela koji predlaže hrvatska strana možete pogledati u videoprilogu emisije Kompas.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)