A. Bagdasarov: Katolikos-patrijah Armenske katoličke Crkve Rafael Bedros XXI.

Vrijeme:1 min, 47 sec

Rafael Bedros XXI.

Rafael François Minasjan rođen je 24. studenoga 1946. godine u Bejrutu u Libanonu. Nakon završetka osnovne škole 1958. godine pridružio se Malom sjemeništu Patrijarške kongregacije u Bzommaru (Libanon). Studirao je na Papinskom Levonskom koledžu, Papinskom sveučilištu „Gregoriana“ i na Papinskom salezijanskom sveučilištu u Rimu, gdje je izučavao bogoslovlje, filozofiju i psihologiju. Zaređen je za katoličkoga svećenika 24. lipnja 1973. godine, a od 1973. godine do 1982. godine služio je kao župnik armenske katoličke katedrale u Bejrutu i poslije kao tajnik katolikosa-patrijarha Hovanesa Bedrosa XVIII. Od 1975. do 1989. godine bio je sudac crkvenoga suda Armenske katoličke Crkve i predavao armenski jezik na Papinskom sveučilištu u Kasliku (Libanon), a zatim je radio u raznim ustanovama Libanona i SAD-a za armenokatolike u Kaliforniji, Arizoni i Nevadi.

Rafael Bedros XXI. Minasjan
Katolikos-patrijah Cilicije Armenske katoličke Crkve Rafael Bedros XXI. Minasjan

 

Od 2004. godine vodi armensku redakciju televizijskoga kanala „Telepače“ koju je osnovao. Dana 26. rujna 2005. godine imenovan je egzarhom (upraviteljem) Jeruzalema i Ammana. Od 2011. služi kao biskup ordinarij za armenokatolike istočne Europe s naslovnom titulom nadbiskupa Cezareje Kapadocijske za Armence. Na poziv pape Franje, sveta sinoda cilicijskoga patrijarhata 23. rujna 2021. godine izabrala ga je 21. sveopćim poglavarom Armenske katoličke Crkve. Službeni je patrijarhov naslov Njegovo Blaženstvo Katolikos-Patrijarh Cilicije (Cilicija je staro, povijesno područje srednjovjekovnoga armenskoga kraljevstva u jugoistočnom dijelu Male Azije, današnja Turska, sjeverno od Cipra (A. Bagdasarov: Cilicijsko armensko kraljevstvo između Istoka i Zapada (1)). Katolikos-patrijarh uzeo je ime Rafael Bedros XXI.

Katedrala sv. Ilije i sv. Grgura Lusavoriča Prosvjetitelja u Bejrutu
Katedrali sv. Ilije i sv. Grgura Lusavoriča (Prosvjetitelja) u Bejrutu

 

Stupio je na prijestolje 23. rujna 2021. godine u katedrali sv. Ilije i sv. Grgura Lusavoriča (Prosvjetitelja) u Bejrutu.

Rafael Bedros XXI. i papa Franjo

 

Armenska katolička Crkva (AKC) jedna je od 23 Istočne katoličke Crkve sui iuris (vlastitoga prava) koja je u punom zajedništvu s Rimokatoličkom Crkvom i priznaje vrhovno papinsko poglavarstvo.

Rafael Bedros XXI. i vjernici

Armenska katolička Crkva dijeli zajedničku duhovnu, obrednu, kulturnu i jezičnu baštinu s Armenskom apostolskom Crkvom. Armenokatolici su tijekom svoje mukotrpne povijesti sačuvali svoju etnovjersku i lingvokulturnu samosvojnost.

 

Artur Bagdasarov/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori