MIKULIĆ: Uvjeta za izbore nema, Bakalar se poziva na članak Ustava temeljem kojega su iz Izbornog zakona izbrisane neustavne odredbe

Vrijeme:1 min, 37 sec

Ne stišavaju se reakcije nakon što je predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, u Dnevniku HTV-a kazao da zbog nepostizanja dogovora oko izmjena Izbornog zakona BiH ne postoje formalno pravni uvjeti za održavanje izbora u BiH jer je Ustavni sud BiH izvan snage stavio određene odrednice Izbornog zakona, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Na tu Čovićevu tvrdnju na Twitteru je reagirao predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, Željko Bakalar (kadar Komšićevog DF-a), kazavši da ne postoje ustavne i zakonske smetnje za organiziranje izbora.

– Nema ustavnih i zakonskih smetnji za organizaciju općih izbora i provedbu izbornih rezultata nakon izbora 2022.Zakonski se trenutačno stanje ne može komparirati sa nemogućnošću provedbe izbora u Mostaru. Ostaje ustavna i zakonska diskriminacija i to je smetnja europskom putu BiH!, napisao je Bakalar na Twitteru priloživši fotografije na kojima je prikazan sadržaj članka I stavci 1., 2. i 3. Ustava BIH te članke 1.14 i 1.2a Izbornog zakona BiH.

 

Kompilaciju Čovićeve izjave i tumačenja koje je načinio Bakalar na Twitteru objavio je portal Istraga.ba, blizak šefu OSA-e (prilažući screenshot objave o Čovićevom gostovanju na HRT-u s HMS-a).

 

Na tvrdnju Bakalara nadovezao se Martin Mikulić, predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF) ustvrdivši da predsjednik SIP-a iznosi netočne informacije jer se pozivna na članak I. stavak 2 Ustava BiH koji glasi “Bosna i Hercegovina je demokratska država koja funkcionira u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora”, a upravo temeljem ovog članka Ustavni sud BiH je određene članke Izbornog zakona BiH proglasio neustavnima i naložio njihovo brisanje.

“Predsjednik SIP-a se poziva na čl. I/2 Ustava BiH.

No, pravna je činjenica kako trenutni Izborni zakon nije u skladu s upravo tim člankom Ustava, a što je potvrdio Ustavni sud BiH u Odluci Ljubić te potom izbrisao neustavne odredbe.

Dakle, uvjeta za izbore – nema!”, napisao je Mikulić na Twitteru.

 

R. I./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)