Uzurpator udario na temelje Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH- konstitutivnost naroda

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Vrijeme:6 min, 33 sec

 

 

Uzurpator hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH Željko Komšić obratio se danas videolinkom Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, prilikom čega je izjavio da su fenomen “konstitutivnosti naroda” i glasanje u dva zakonodavna doma u BiH, alati za korupciju i nejednakost bh. građana.

Komšić je propustio kazati da je konstitutivnost naroda temeljno nadkrovljujuće načelo daytonskog Ustava BiH i da se rušenjem tog načela, koje nema nikakve veze s korpucijom ruši i sama BiH i teško postignuti mir.

Založivši se za načelo jednakosti svih građana, a za ukidanje konstitutivnosti naroda, Komšić je nastupio, pod krinkom borbe protiv korupcije, za pretvaranje BiH u državnu najbrojnijeg naroda- Bošnjaka.

“Time bismo otklonili sve vidove diskriminacije koje nosi taj fenomen ‘konstitutivnosti naroda’ za kojeg još jednom želim istaći, da se radi o principu ili alatu za stvaranje ambijenta nesagledive i neprekidne korupcije ili društva u kojem ne uspijevaju najbolji među nama, već podobne ili familijarno, nepotistički vezane osobe. Sustav u kojem dominira sustavna korupcija, nije prihvatljiv niti za jedno suvremeno društvo, pa tako ni za Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Komšić, pokušavajući nametnuti apsurdnu tezu kako u građanskim društvima nema korupcije.

Komšić je krivotvoreći povijest govorio i o tome kako BiH nikada nije bila zemlja podijeljenog ili segmentiranog društva. Potom je optužio susjedne zemlje za agresiju, masovne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, prešućujući zločine koje je počinila bošnjačka Armija RBiH kojoj je pripadao.

“Takve ratne aktivnosti, dovele su do nezapamćenih strahota, koje su eskalirale sve do počinjenja zločina genocida, ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i etničkog čišćenja”, rekao je Komšić.

Dodao je da je u presudama Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju utvrđeno postojanje više udruženih zločinačkih poduhvata, u kojima su sudjelovali pojedinci i grupe iz Bosne i Hercegovine, kao i one iz susjednih zemalja, “kojima je cilj bilo uspostavljanje etnički čistih teritorija, kako bi tako očišćene teritorije pripojili tim susjednim zemljama.” Rekao je da su takve politike prisutne i danas u Bosni i Hercegovini, ali da su metod ratnog osvajanja, zamijenili političkim i diplomatskim sredstvima, odnosno, takvi i dalje nastoje da realiziraju svoje ratne ciljeve ali u mirnodopskim uslovima.

Naglasio je da aktivne etničke politike u Bosni i Hercegovini još uvijek nastoje, kreirati vještački podijeljeno i segmentirano društvo u kojem dominira pripadnost nekoj od etničkih zajednica, kao jedini validan iskaz za političko djelovanje. U tom kontekstu je istakao da se Evropska konvencija o ljudskim pravima i temeljnim slobodama sastavnim dijelom Ustava Bosne i Hercegovini, u toj državi premalo implementira.

Kazao je da se korištenjem kako je rekao “nesretnog termina” konstitutivnosti ostvaruju različiti politički ciljevi, u čemu sudjeluju domaći politički akteri, uz vidnu političku podršku iz susjednih zemalja. Kako je kazao, smatra da je riječ je o pogrešnoj političkoj i pravnoj praksi.

“Kao legalista, ovdje i na ovom mjestu mogu slobodno reći, kako je ‘konstitutivnost’ zapravo izvorom postojanja sistemske diskriminacije u Bosni i Hercegovini, što je utvrđeno u pet presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura, koje vam želim hronološki prikazati: Sejdić-Finci, Zornić, Pilav, Šlaku i Pudarić. U tim presudama, jasno je utvrđeno postojanje diskriminacije temeljene po etničkoj pripadnosti i mjestu prebivališta, te je naloženo tuženoj strani, odnosno državi Bosni i Hercegovini da izvrši neophodne izmjene svoga ustava, iz kojeg se svi elementi diskriminacije moraju izbaciti. Nažalost, tako nešto se nije desilo”, kazao je Komšić, ponovo prešućujući da ni u jednoj presudi Europski sud za ljudska prava ne traži ukidanje konstitutivnosti naroda.

Komšić je kazao da je sadašnji politički sustav u Bosni Hercegovini, temeljen na etničkoj pripadnosti, stvara tri paralelna totalitarna sustava, temeljena na pripadnošću nekoj od tri etničke zajednice, kojima se nastoji vladati na autokratski način, zaboravljajući će da karakter vlasti, autokracija ili demokracija, nemaju nikakve veze s konstitutivnošću naroda, koji su u BiH nositelji suvereniteta.

“U takvom sustavu, kroz pripadnost nekoj od etničkih zajednica, kao izraz isključivosti etničkih politika, zapravo se nastoji ovladati resursima, poslovima, tenderima, javnim nabavkama, svim vrstama privilegija, profita ili koristi, čime se vidno kreira ambijent za postojanje korupcije nesagledivih razmjera”, rekao je Komšić.

Potom je govorio o tome kako “manjina” blokira većinu” zaboroavljajući na ustavno načelo jednakopravnosti naroda, kao temelj Daytonskog sporazuma i da bi ukidanje tog nečala dovelo do vladavine najbrojnijeg naroda u zemlji koja egzistira zahvaljujući načelu ravnopravnosti naroda..

-S aspekta sustava odlučivanja, danas, u Bosni i Hercegovini je situacija, da se postojanje bilo kakve većine u donjem domu parlamenta, odnosno na izborima izravno izabranim donjim domovima zakonodavnih organa vlasti, u cijelosti poništava kroz jedan novi politički alat koji se zove “entitetsko glasanje.”

Kazao je da u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ili donjem domu, koji broji 42 zastupnika, njih najmanje pet mogu zakočiti bilo kakvo odlučivanje, jer dolaze iz jednog od dva entiteta.

“Takvo nešto imamo danas u Bosni i Hercegovini, koja se putem očitih separatističkih aktivnosti drži u političko-talačkoj krizi, u čijoj konačnici se krije sustav blokada, ucjena i držanja Bosne i Hercegovine u potpunoj političkoj neizvjesnosti, sve dok se ne ispune želje i namjere pojedinih političkih lidera. Zar to nije izraz potpune autokratije i nedostatka temeljnih principa demokracije?”, rekao je Komšić za kojeg je onemogućavanje vlasti bošnjačke većine autokracija.

Zloupotreba prava “konstitutivnih naroda”

Dodao je da je slično i s odlučivanjem u gornjem domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pod nazivom Dom naroda, koji se sastoji od 15 posredno delegiranih zastupnika koje imenuju političke stranke, gdje samo njih dvoje mogu zakočiti bilo koje donošenje odluka, što je netočno jer izaslanike u Dom naroda biraju iz Republike Srpske Narodna skupština Rs, a iz Federacije hrvatski i bošnjački klub Doma naroda parlamenta FBiH.

Kommćić je kazao da je to vidan pokazatelj nejednakosti glasa zastupnika u dva doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gdje glas jednog zastupnika kojeg imenuju političke stranke ima najmanje trostruko veću vrijednost od delegata, kojeg biraju građani Bosne i Hercegovine. Propustio je reći da takav sustav postoji i u najdemokratskijoj zemlji na svijetu Sjedinjenim američkim državama gdje svaka od američkih država, neovisno o broju stanovnika bira po dva svoja predstavnika senator u gornji dom- Senat američkog kongresa. Po Komšićevoj logici SAD su najkorupiranija i najuatokratskija zemlja.

Komšić je konstitutivnost naroda okrivio i zato što u parlamentarnoj proceduri stoje desetine zakona iz europske agende, zbog čega, kako je rekao, propadaju sredstva iz europskih fondova i mnogo toga drugog na štetu svih građana Bosne i Hercegovine, a sve pod “krinkom borbe za legitimne etničke interese konstituentnih naroda“.

“Ovdje se stoga radi o zloupotrebi prava ‘konstituentnih naroda’ radi sprečavanja Bosne i Hercegovine da postane dijelom civilizirane zajednice europskih parlamentarnih demokracija i kako moja zemlja nikada ne bi mogla postati članicom Europske unije”, rekao je Komšić.

Susjedne zemlje nastoje ostvariti ratne ciljeve

Osvrnuo se i na govore o izmjenama Ustava i Izbornog zakona, čime se, kako je kazao, nastoji kreirati novi ustavni aranžman i izborni sustav s dubljom diskriminacijom koja bi bila zaklonjena iza nejednake vrijednosti glasa građana Bosne i Hercegovine.

“U tome, nažalost, svoje izravno učešće imaju i susjedne zemlje, čiji je cilj veoma jasan – ostvariti sve ratne ciljeve koristeći politička i diplomatska sredstva u mirnodopskim uvjetima”, rekao je Komšić.

Susjedne zemlje “osim što vrše upad u politički sustav, kako je rekao, njegove zemlje, nastoje kroz njihove političke satelite u Bosni i Hercegovini, imati potpunu kontrolu nad prirodnim i svim drugim resursima moje zemlje, rekao je satelit SDA.

Komšić smatra da je potrebno izvršiti izmjenu političkog sustava Bosne i Hercegovine na način da sa ograničene ili limitirane demokracije uspostavimo sustav potpune demokracije, na način kako je to utvrđeno u pet presuda Europskog suda za ljudska prava, ali i u skladu s Mišljenjem Venecijanske komisije iz 2005. godine.

Na kraju je kazao da izmjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ne mogu biti obavljene ako se u tim izmjenama neće uvažiti temeljni principi liberalne demokracije, ljudskih prava i vladavine prava, jer “sve drugo, BiH vodi u dodatnu nestabilnost, a time i u nestabilnost cijele regije Zapadnog Balkana, zaboravljajući kako vladavina prava podrazumjeva i poštivanje presuda Ustavnog suda BiH.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.