SAD i EU nude još jednu priliku za dogovor ili BiH klizi u dublju krizu

Vrijeme:3 min, 31 sec

 

 

Razgovori, kako se doznaje, počinju sredinom ovog tjedna i trajat će nekoliko dana na različitim razinama i u različitim formatima, ali i s različitim sugovornicima

Odgođeni dolazak u BiH pred kraj prošle godine američki i europski posrednici za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini realizirat će idućih dana. Nova je to, po mnogima i zadnja, prilika da se postigne konsenzus i dogovor koji bi jamčio održavanje općih izbora na jesen ove godine po novim, s odlukama domaćih i međunarodnih sudova usklađenim izbornim pravilima, piše Večernji list BiH. 

Pregovaračka pozicija

Razgovori, kako se doznaje, počinju sredinom ovog tjedna i trajat će nekoliko dana na različitim razinama i u različitim formatima, ali i s različitim sugovornicima. Prvo bi, prema informacijama, Palmer i Eichhorst trebali razgovarati pojedinačno sa stranačkim predstavnicima ili u nekom užem obliku po skupinama, da bi se kasnije u razgovore uključile sve parlamentarne stranke zajedno. Sastanci će biti u Sarajevu, zatim u Neumu.

Međunarodni posrednici se još ne oglašavaju, ali realno u domaćem političkom prostoru nema puno optimističnih najava kada je ishod pregovora u pitanju. Hrvatske stranke su definirale svoje prijedloge i dostavile ih ostalim sudionicima u pregovoru, a prve reakcije stranaka iz Sarajeva uglavnom su negativne. Upitno je kako će se probošnjačke stranke uopće odnositi prema pregovorima, jer neke od njih, poput SDP-a i DF-a, tvrde da dok traje kriza na državnoj razini vezano za blokadu institucija BiH iz RS-a, pregovori o izbornoj reformi nemaju smisla.

Usto, optužuju međunarodne posrednike za pristranost i u izjavama nižerangiranih dužnosnika iz zemalja EU-a, koji su inače skloni njihovoj politici, traže opravdanje da se izbori održe po dosadašnjem zakonu. Ključne stranke će ipak sjesti za pregovarački stol, a koliko su spremni na kompromis i dogovor, vidjet će se u idućih nekoliko dana. Jasno je da će, uz izbornu reformu, na susretima s Palmer i Eichhorst biti i druge teme, a prije svih deblokada institucija BiH i bolje funkcioniranje Federacije. Najviše se očekuje od razgovora čelnika HDZ-a i SDA. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je u intervjuu Večernjaku iznio pregovaračku poziciju svoje stranke.

– Morat će se postići kompromis, samo sumnjam da je to moguće postići u sljedećih par tjedana. Što se tiče SDA, spremni smo prihvatiti neki od modela koji će izbor članova Predsjedništva BiH osloniti na većinsku volju konstitutivnih naroda. Dakle, većinsku, ne stopostotnu, jer članovi Predsjedništva predstavljaju sve građane i cijelu BiH i moraju u izvjesnoj mjeri ovisiti i o glasovima birača iz drugih naroda i reda ostalih. Od HDZ očekujemo da prihvati kao dovoljno ono što Ustav Federacije propisuje, dakle, pravo konstitutivnih naroda da štite vitalni nacionalni interes, da imaju pravo veta samo po tim pitanjima. Moramo zauvijek ukloniti mogućnosti blokada koje truju odnose u Federaciji. Od srpske strane očekujemo minimum, da prihvate ono što su ranije prihvaćali, pa sada odustali, a to je neizravni izbor članova Predsjedništva BiH, to bi jako pojednostavilo stvari – kazao je Izetbegović.

VEZANO

MILANOVIĆ: Izetbegović će Hrvate pokrasti, a hrvatska diplomacija dopušta donošenje zaključaka kao da ih je Bakir pisao

Još puno treba uraditi

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je prošlog tjedna izjavio kako smatra izbornu reformu ključnim preduvjetom za relaksiranje odnosa i politike Bošnjaka i Hrvata u FBiH, a da onda zajedno s partnerima iz RS-a pokušamo naći neki izlaz koji će omogućiti da institucije BiH koliko-toliko normalno funkcioniraju. U tom smislu je pohvalio i ulogu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i njegov susret s Bakirom Izetbegovićem.

– Prevažno je da dođe do otopljavanja političkih odnosa između Bošnjaka i Hrvata u FBiH. To je strateško pitanje. Prema onome o čemu me informirao premijer Plenković, čini mi se da pravimo jedno okružje da možemo s mnogo više povjerenja nego do sada napraviti iskorak, riješiti pitanje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, ali riješiti i mnoga druga pitanja u BiH. Izborni zakon je samo jedno od tih pitanja. Ovaj zakon jest danas strateški bitan zbog izbora koji bi trebali biti u ovoj godini, ali kada sagledamo cijelu situaciju u BiH, odnose koji su napravljeni, ima još puno toga što treba uraditi – poručio je Čović.

Šiljo: Tko će vedriti i oblačiti na Balkanu?

Dragan Jurić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo 

Odgovori